RENOVERINGSHJÄLPEN / FÄRG & YTBEHANDLING

Hur måla med linoljefärg?

Att måla med linoljefärg är inte – som många tror – särskilt svårt. Tricket är att måla tunna lager. Linoljefärg har en hög pigmenthalt och täcker bra även i tunna lager. En tumregel är; när du tycker att du stryker så tunt du kan, stryk lite tunnare.

På grund av den långa torktiden har du gott om tid på dig att arbeta ut färgen ordentligt. Du kan måla större ytor utan problem eller risk för att färgen ska torka i översta hörnet. Att måla en dörr med linoljefärg eller en standardlackfärg är som natt och dag, med linoljefärg på penseln kan du utan problem ta en kaffepaus innan du målar färdigt. Och när det väl är dags att underhålla den målade ytan är det få färger som är så lätta att underhålla som en linoljefärg.

Att måla med linoljefärg

Det går utmärkt att måla med linoljefärg utan att använda lösningsmedel. Till obehandlat virke är det möjligt att späda färgen med upp till två tredjedelar kokt linolja vid första strykningen, större andel olja på sågat virke, mindre andel olja på hyvlat virke. Oljan ger virket ett bättre grundskydd och det är betydligt lättare att grundmåla med utspädd färg, i synnerhet på sågat virke. Spädning med kokt linolja innebär dock att torktiden förlängs något. Ge det en eller två dagar extra att torka, ytan får inte ge klibbkänsla inför nästa strykning. I mellan- och slutstrykningen målar du sedan lämpligen med outspädd färg.

Tidigare målade ytor tvättas först med målartvätt innan du grundstryker ytorna med antingen outspädd färg eller färg utspädd med max 15% balsamterpentin eller skonsam förtunning. Därefter målas med outspädd färg ytterligare en gång, totalt två strykningar om underlaget är jämnt sugande.

Kök med inredning målad med linoljefärg. Klinkergolv i svart och grönt. Kök med inredning målad med linoljefärg. Klinkergolv i svart och grönt.
Måttbyggt kök målat med linoljefärg, kulör Vetegrå och försett med beslag i förnicklad mässing. Måttbyggt kök målat med linoljefärg, kulör Vetegrå och försett med beslag i förnicklad mässing.
Köksskåp målat med linoljefärg. Klinkergolv lagt i rutor i svart pch grönt. Köksbord i trä. Köksskåp målat med linoljefärg. Klinkergolv lagt i rutor i svart pch grönt. Köksbord i trä.

Penslar för målning med linoljefärg

Lådsektion i kök målad med linoljefärg, kulör ljus Oliv, försedd med knoppar i porslin med förnicklad skruv. Lådsektion i kök målad med linoljefärg, kulör ljus Oliv, försedd med knoppar i porslin med förnicklad skruv.

Målning med linoljefärg på obehandlat trä - inomhus

1. Grundning

Späd färgen med 10 – 20% balsamterpentin eller skonsam förtunning. Torktid: 1–2 dygn

2. Mellanstrykning

Måla med outspädd färg. Torktid: 2 dygn

3. Slutstrykning

Måla med outspädd färg. Torktid: 2 dygn. För högre glans kan man tillsätta 5 – 10% av linoljelack i slutstrykningsfärgen. För mattare glans kan du tillsätta 10–15% balsamterpentin eller skonsam förtunning i mellan- och slutstrykningsfärgen.

Fönster som målas med en mellangrå linoljefärg. Fönster som målas med en mellangrå linoljefärg.
Foto: Lovisa Andersson/@lovisafurubo

Målning med linoljefärg på obehandlat trä - utomhus

1. Grundning

Blanda färgen enligt följande: ca 35% linoljefärg, 50% linolja, 15% balsamterpentin. Torktid varierar med väderlek, beräkna 3-4 dygn vid torr och varm väderlek

2. Mellanstrykning

Måla med outspädd färg på släta ytor. Späd färgen med 10 – 20%  balsamterpentin på grova ytor. Torktid: 1–2 dygn

3. Slutstrykning

Måla med outspädd färg. Torktid: 1–2 dygn

Målning med linoljefärg på metall

Rostskydd

Rostskyddsmåla bart järn med 2 lager järnmönja. Späd färgen i första strykningen med 10 % balsamterpentin. Torktid: 1 – 2 dygn per strykning.

Slutstrykning

Järnmönjan behöver inte målas över annat än om man önskar en annan kulör. Stryk 2 lager med slutstrykningsfärgen, outspädd. Torktid: 1 – 2 dygn per strykning.

 

Skrapning av gammal färg innan målning. Skrapning av gammal färg innan målning.
Foto: Lovisa Andersson/@lovisafurubo
Målning med linoljefärg, första strykningen. Målning med linoljefärg, första strykningen.
Foto: Lovisa Andersson/@lovisafurubo
Linoljefärg och pensel på en halvmålad yta av trä. Linoljefärg och pensel på en halvmålad yta av trä.
Foto: Lovisa Andersson/@lovisafurubo

Att tänka på med linoljefärg

Applicering

Måla tunna och jämna lager och använd alltid bra penselverktyg med naturborst. Fördriv och släta färgen väl. På större ytor går det bra att rolla på färgen men samma sak gäller som vid penselstrykning, tunna och jämna lager. Släta ut den rollade ytan med en moddlare för att få bort rollerstrukturen.

Torktid linoljefärg?

Ljus, värme och syre är de faktorer som påverkar torktiden. Bäst torkar färgen utomhus under sommaren. Sämst torkar färgen i mörka utrymmen med dålig syretillförsel och låg temperatur. Torktiden varierar mellan ett till fem dygn beroende på de yttre förutsättningarna. Vid målning inomhus går det bra tillsätta cirka 1% torkmedel för att påskynda torkningen.

Schellack

Schellack används för att isolera kvistar, kåda och spacklingar på trä inomhus före målning. Schellacken hindrar kådan i virket från att ge fläckar på den målade ytan. Schellackera ett till två gånger före grundmålning.

Hur långt räcker en liter linoljefärg?

Det varierar givetvis beroende på underlag. Hyvlat virke cirka 12-20 kvm per liter. Ohyvlat virke cirka 8-15 kvm per liter.

Inslag

Linoljefärg har god inträngningsförmåga i trä. Vid målning kan en viss flammighet synas vilken beror på att träet tar upp olika mycket olja. Det syns som tydligast vid mellanstrykningen. Efter slutstrykningen uppnås i regel en jämn upptorkning, dvs jämn oljemättnad.

Slipa mellan strykningarna?

Lätt slipning med fint slippapper rekommenderas mellan strykningarna på hyvlade snickerier.

Underhåll

Tidigare målad yta tvättas först noga. Stryk sedan ett tunt skikt kokt linolja på den målade ytan. Överflödig olja torkas bort efter cirka 30 minuter. Dränk trasan i vatten efter användning. Risk för självantändning!

Lösningsmedel

Vi rekommenderar balsamterpentin vid målning utomhus. Den består av 100 % vegetabiliska terpener och är en destillerad barrträdskåda. Till målning inomhus fungerar även ett mineraliskt lösningsmedel bra, som exempelvis Skonsam Förtunning.

Brandrisk

När oljan torkar sker det genom en kemisk reaktion där oljan reagerar med luftens syre under värmeutveckling. Var försiktig med oljeindränkta trasor och liknande, linoljan i trasan kan självantända om syretillgången är god och värmen inte kan avledas. Dränk dem i vatten och låt dem sedan torka på en säker plats (utan att ligga hopknycklade).

Nu är det klart

Linoljan, som är bindemedlet i linoljefärg, har en konserverande och skyddande verkan som hjälper träet att hålla sig friskt och vitalt.

Linoljefärg har extremt hög torrhalt. Torrhalten berättar hur mycket av en färg som finns kvar på ytan när färgen har torkat. En äkta linoljefärg innehåller endast linolja och pigment så därmed är torrhalten på färgen 100%.

En linoljefärgsmålad yta framhäver underlagets karaktär genom det tunna färgskiktet. En nymålad yta inomhus är blank men mattas något med tiden till en halvmatt glans. Utomhus mattas glansen snabbare och kan krita. En målad yta som börjat krita kan du enkelt förstärka genom att stryka på kokt linolja. När oljan har torkat återfår färgen sin ursprungliga kulör och lyster. 

Fönster målad med grön linoljefärg på en vit putsad fasad. Fönster målad med grön linoljefärg på en vit putsad fasad.
Ytterdörr ovanför stentrappa med pelare till vitputsat hus. Dörren är målad med grön linoljefärg. Ytterdörr ovanför stentrappa med pelare till vitputsat hus. Dörren är målad med grön linoljefärg.
Grönmålat fönster målat med linoljefärg. Grönmålat fönster målat med linoljefärg.

Det här kan du också behöva