Kakel & klinker

Kakel & klinker

När badrum, kök eller hall är i behov av en renovering eller när du ska bygga nytt och vill ha kakel och klinker som kommer hålla i en evighet, då har Byggfabriken sortimentet du behöver. Viktorianska klinker för sekelskiftesvillan, eller klassiskt kakel som viker runt hörn i ditt funkisbadrum hittar du hos oss. Är du hemmafixare och behöver hjälp med hur du ska sätta kakel eller klinker får du hjälp under Renoveringshjälpen. Vet du redan vad du är på jakt efter så hittar du ett noga utvalt sortimentet här nedan.  

Kakel finns i många olika kulörer och fantasin är din enda begränsning. Sätt det gärna med en minimal fog och tänk på att plattans kulör avgör hur mörk eller ljus fogen kommer att upplevas. Historiskt är halvförband vanligt förekommande, alltså att du sätter kaklet med en halv plattas förskjutning på varje rad, men även engelskt förband och diagonal sättning förekommer. Även här är det fantasin som sätter gränserna.

Klinker, Victorian Floor Tiles, är engelska golvklinker som i utseende och kvalitet överensstämmer med traditionella klinker som förr lades i offentliga utrymmen, trapphus och badrum med mera. Klinkern är tillverkad av finmald keramisk lera som är torrpressad under högt tryck. Detta ger en mycket slittålig klinker med låg absorptionsförmåga lämplig i både offentlig och privat miljö.

Genom att plattorna är öppna och oglaserade kommer de att åldras med stor värdighet och patineras naturligt över tid. Eftersom leran färgas in med naturliga pigment som tillsätts innan bränning är plattorna helt genomfärgade. Du kan därför lita på att de kommer att hålla samma kvalitet om de får ligga på plats i hundra år.

Klinkern är matt och finns i 18 kulörer, i 24 olika format och är 9 mm tjock. Plattornas form och storlek gör variationsmöjligheterna för mönsterläggning obegränsade. Vare sig du vill sätta ihop ett eget mönster, utgå från en äldre förlaga eller lägga ett av våra färdiga mönster. I sortimentet finns även mönsterplattor och bårder att kombinera med. Är det kanske ett fiskbensmönster, korgvävsmönster, hopscotch eller väderkvarnen som passar bäst i ditt hem? Klinkern läggs med minimal fog som i kombination med de rakskurna, skarpa, kanterna ger ett helt slätt golv.

Badrum under trappa med kakel i vintage white och rutigt klinkergolv i grönt och vitt. Badrum under trappa med kakel i vintage white och rutigt klinkergolv i grönt och vitt.
Badrum i funkisstil med gröna Filed Tiles i kulören Palm green. Badrum i funkisstil med gröna Filed Tiles i kulören Palm green.
Toalett med tvättställ och kakel i kulör Baroque blue. Toalett med tvättställ och kakel i kulör Baroque blue.

Kakel

Byggfabrikens kakel görs av tre olika tillverkare och finns i många olika kulörer, utvalda baserat på de som använts traditionellt. För invändigt bruk i kök och badrum, men även i hallar, vid spisen och på restauranger och i offentlig miljö. De klara kulörerna och djupet i glasyren gör hela skillnaden.

Vår kakelhistoria börjar för lite mer än hundra år sedan då antalet svenska badrum gick att räkna på ena handens fingrar. 1920-talet markerar starten för badrum i lägenheter och villor.
Stilmässigt tog svenskarna inspiration från England i och med att de sedan industrialismens intåg hade möjlighet att erbjuda serieproduktion av byggnadsmaterial. Under Stockholmsutställningen 1930 visade HSB upp sina toppmoderna utställningshem där badrummet även hade både toalett och wc i samma rum som senare blev standard.

Traditionellt sätts kakel med minimal, mörk fog. Kaklet sätts ofta i så kallat halvförband/tegelförband, med en halv plattas förskjutning på varje rad.

Kök med golv av klinker i mönstret Flensburg u svart och grönt. Kök med golv av klinker i mönstret Flensburg u svart och grönt.
Byggfabrikens Vasastansbutik med golv av klinkermönster Edinburgh. Byggfabrikens Vasastansbutik med golv av klinkermönster Edinburgh.
Trapphus med golv av klinker i mönster Flensburg i vit och röd lagd på diagonalen. Trapphus med golv av klinker i mönster Flensburg i vit och röd lagd på diagonalen.

Klinker

Victorian Tiles är en benämning för både kakel och klinker med ursprung i det historiskt orienterade 1800-talets England, en tid och plats som präglades av såväl romantiska stilideal som modern innovationsanda i industrialiseringens spår.

Det experimenterades mycket med tillverkningsmetoder, lersorter och metoder att framställa olika kulörer. Den avgjort största produktionen av Victorian Floor Tiles var enfärgad klinker som tillverkades i olika former och format. Med plattorna kan du lägga ett i det närmast oändligt antal olika geometriska mönster. Formerna och färgerna inbjuder till att hitta nya mönster.

I Sverige fick den enfärgade klinkerplattan ett nytt genombrott på 1930-talet då Iföverken i Bromölla började tillverka röda, vita och svarta klinkerplattor för ett klassiskt schackmönster. Lagom till funkisens genombrott fanns det produktion av hög­klassig golvkeramik på nära håll i Sverige. Tillverkningen i Bromölla höll i sig ända in på 1970-talet men sedan var det slut, plastmattan blev istället tidens första val.

Vi rekommenderar att klinkern läggs med minimal fog för att få ett sammanhängande mönster utan avbrott.

Väggsektion med kakelplatter som omsluter utåtgående hörn och går in i inåtgående hörn. Väggsektion med kakelplatter som omsluter utåtgående hörn och går in i inåtgående hörn.

Kakel från H&E Smith

H&E Smiths viktorianska kakelplattor tillverkas i England i ett brett urval av kulörer och eleganta profiler och plattor efter tidsenliga förlagor från sekelskifte fram till modernism. I Byggfabrikens fasta sortiment hittar du ett funktionellt och smart urval av solida glaserade, keramiska field tiles. Dessa kan matchas med hörnplattor och avslutningsplattor med en eller två rundade sidor och hörn med glaserad kant för att du ska kunna skapa och återskapa tidsenliga miljöer.

H&E Smith har länge levererat specialkeramik till Londons tunnelbana, där tillförlitliga leveranstider, kvalitet och precisionstillverkning har varit avgörande för att upprätthålla en effektiv drift och service.

Standardformaten är Field tile (152x152 mm) samt Subway half tile (152x76 mm). Plattorna är 9 mm tjocka.

Kakel från Original Style

Original Styles kakelplattor tillverkas i England och känns igen på sina klara kulörer, sin höga glans och djupet i glasyren. Ett vitt kakel är inte bara ett vitt kakel. När kakelplattan får ett extra tjockt lager av glasyr och när pigmenten blandas i en transparent bas uppnås ett djup, en särskilt lyster och skimrande effekt. Plattorna lämpar sig därför extra bra i historiska miljöer eller när du vill renovera i linje med husets originalstil.

Standardformaten är Field tile (152x152 mm) samt Subway half tile (152x 75 mm), men i sortimentet finns ett flertal olika profilerade lister, sockellister, hörnlister och avslutningslister. Du kan även välja bland avslutningsplattor med en eller två rundade och glaserade kanter samt plattor som viker över utvändiga eller invändiga hörn. Plattorna är 7 mm tjocka.

Restaurangtoalett med väggar klädda med kakel i kulören Victorian green. Profilplattorna Albert och Skirting inleder och avslutar. Restaurangtoalett med väggar klädda med kakel i kulören Victorian green. Profilplattorna Albert och Skirting inleder och avslutar.
Vägg med vitt kakel Folkhemmet i rakt förband. Vägg med vitt kakel Folkhemmet i rakt förband.

Folkhemmet

Kakelserien Folkhemmet består av vita högblanka kakelplattor tillverkade i Spanien. Plattorna glaseras genom sprutmålning. Det något tunnare lagret glasyr ger en lätthet till ytan och gör att plattan gör sig extra bra i funkismiljöer.

Standardformaten finns i två storlekar 150x150 och 150x75 mm) tillsammans med två profilplattor för avslut mot vägg respektive golv. Plattan har en tjocklek på 9 mm.

Granitklinker

Granitklinker har sina rötter i svensk byggtradition präglad av gedigen hantverkskvalitet och började tillverkas i stor skala under 1930-talet lagom till funkisens genombrott.

Granitkeramik är slitstark och har en matt yta som ger en modern känsla och samtidigt gör sig bra i äldre miljöer. Plattorna fungerar utmärkt tillsammans med golvvärme. Serien kan med fördel användas till både vägg och golv i badrum, kök, källare, uterum eller hall.

Granitklinkern är matt och finns i fyra olika kulörer och i tre format vardera. Med en tjocklek på 8 mm.

Varje platta avslutas med en minimal rundning.

Fyra kulörer ur serien av granitkeramik, vit, röd, grå, svart. Fyra kulörer ur serien av granitkeramik, vit, röd, grå, svart.
Två klinkermönster i två olika rum åtskilda av en tröskel i ek. Två klinkermönster i två olika rum åtskilda av en tröskel i ek.

Victorian Floor Tiles

Victorian Floor Tiles, är engelska golvklinker som i utseende och kvalitet överensstämmer med traditionella klinker som förr lades i offentliga utrymmen, trapphus och badrum med mera. Klinkern är tillverkad av finmald keramisk lera som är torrpressad under högt tryck. Detta ger en mycket slittålig klinker med låg absorptionsförmåga lämplig i både offentlig och privat miljö och fungerar bra med golvvärme.

Genom att plattorna är öppna och oglaserade kommer de att åldras med stor värdighet och patineras naturligt över tid. Eftersom leran färgas in med naturliga pigment som tillsätts innan bränning är plattorna helt genomfärgade. Du kan därför lita på att de kommer att hålla samma kvalitet om de får ligga på plats i hundra år.

Läggning av mönster Edinburgh i släpljus. Läggning av mönster Edinburgh i släpljus.

Tips för ett lyckat projekt

- Ha god tid på dig. Vare sig du ska lägga golvet själv, eller väljer att anlita en erfaren golvläggare eller plattsättare, är det viktigt att planera för extra tid. Läs igenom våra lägg- och sättningsanvisningar, gärna tillsammans med din hantverkare. Prata igenom projektet så att ni är överens.
- Ta gärna hjälp av oss för att rita upp ditt mönster anpassat efter din yta.
- Minimal fog gör att klinkermönstret blir sammanhängande.

Vid golvläggning med klinker:

- Släpljus gör att det är lättare att få syn på och korrigera snubbelkanter eller fogsprång och för att se att golvet blir jämnt och slätt.
- Lägg våta plattor så att fixen inte fläckar plattorna.
- Var noga när du ytbehandlar och använd alltid linsåpa vid städningen.

Såhär beställer du kakel och klinker från Byggfabriken

Tänk igenom vad som är viktigt i det utrymme du vill lägga kakel eller klinker i. Vill du hålla dig till originalstilen för huset? Har du några speciella mönster eller färgidéer? Vår hemsida rymmer massor av information.

Fundera och lek med olika former, bårder och kulörer. Låt dig inspireras av bilder och miljöer! Du har möjlighet att beställa färgprover direkt i webbutiken för att lättare kunna föreställa dig hur slutresultatet kommer att bli.

Tänk igenom vad som är viktigt i det utrymme du vill lägga kakel eller klinker i. Vill du hålla dig till originalstilen för huset? Har du några speciella mönster eller färgidéer? Vår hemsida rymmer massor av information.

Fundera och lek med olika former, bårder och kulörer. Låt dig inspireras av bilder och miljöer! Du har möjlighet att beställa färgprover direkt i webbutiken för att lättare kunna föreställa dig hur slutresultatet kommer att bli.


Beställ direkt via hemsidan med hjälp av mängdberäknaren, eller kom till någon av våra butiker för att titta, känna och prata med en säljare. Du kan också få kontakt med en säljare via kundtjänst. Maila till oss på kakel-klinker@byggfabriken.com eller ring oss 040-643 06 00.

Utifrån vår erfarenhet hjälper vi er att beräkna åtgång efter de mått ni angivit och delar gärna med oss av vår kunskap i att hitta stilen för just ert projekt. Vi kommer överens om vad som passar er vision bäst och om det finns andra detaljer ur Byggfabrikens sortiment t.ex. blandare, wc eller tvättställ som ska ingå i ordern. Bor ni i närheten av Malmö finns vi även tillgängliga på vårt huvudkontor, för att boka ett möte där vi diskuterar och föreslår färg och mönsterval, detaljer och profiler.

 

Väljer du något av våra standardmönster via webbutiken eller en säljare, kan vi ge dig en prisuppgift direkt. För specialmönster skickas en offert inom ett par dagar där pris och leveranstid samt frakt anges. Vanligtvis ligger leveranstiden på 3-6 veckor. Väntetiden ägnas lämpligen till att färdigställa utrymmet som avlopp och ventilationer. Se gärna till att ha god tid på dig för beslut och läggning. All renovering blir bäst utförd med eftertänksamhet i lugn och ro.

Din beställning levereras antingen hem till dig eller till en terminal för avhämtning. Det finns även möjlighet att hämta upp din order själv från vårt hämtlager i Malmö.

När du eller din hantverkare är klar med läggningen är ytbehandlingen den sista finishen. Byggfabrikens klinkers är helt oglaserade, precis som det var förr, och behöver därför ytbehandlas för att stå emot smuts och fläckar bättre.

Byggfabriken på Instagram – inspirera och inspireras! Tagga med @byggfabriken så kan din bild synas här.

Filter

920 produkter

Sida
per sida
 1. Lägg till i önskelista
  Kulörprov - Kakel
  Från 20,00 kr
 2. Lägg till i önskelista
  Kulörprov - Klinker
  Från 20,00 kr
 3. Lägg till i önskelista
  Field Tile Corner - External
  Från 240,00 kr
Filter

920 produkter

Sida
per sida