Innerdörrar

Innerdörrar

Våra innerdörrar tillverkas på traditionellt sätt med spegelfyllningar och ram i massiv furu. Det gör att de kommer att åldras med värdighet och i samklang med äldre dörrar. På dörren och karmen monterar vi traditionella stapelgångjärn. Sedan är det bara att välja vilket dörrhandtag och andra beslag du vill kombinera med. Bland våra innerdörrar kan du välja mellan olika standarddörrar med olika spegelindelningar och standardmått samt pardörrar. Bland våra specialdörrar kan du välja glasdörrar, skjutdörrar och olika tillval för att passa in och efterlikna stilen i ditt hem. Alla våra dörrar är tillverkade av massiv svensk furu och produceras i Småland.

Innerdörr med fem speglar och infällt ornamentglas. Innerdörr med fem speglar och infällt ornamentglas.
Innerdörr med fem horisontellt liggande speglar målad med linoljefärg i kulören Överdsgrön. Innerdörr med fem horisontellt liggande speglar målad med linoljefärg i kulören Överdsgrön.
Spegeldörr med fem speglar klassiskt placerade och målad med linoljefärg. Spegeldörr med fem speglar klassiskt placerade och målad med linoljefärg.
Loading...
Handla enligt
Filter
Loading...
Handla enligt
Filter
Filter

9 produkter

per sida
Filter

9 produkter

per sida

Byggfabrikens standarddörrar

Som standard levereras dörrarna med en traditionell 3-, 4- eller 5-spegelindelning i modulmått. Vi använder en vändbar låskista 2014, inklusive nyckel. Låskistan fungerar också för att montera toalettvred. Karmen och dörrbladet förses med traditionella stapelgångjärn i elförzinkat stål. Karmen är av furu och tröskeln tillverkas av ek. Karmdjupet är 92 mm.

Dörrbladet slipas efter hopsättning vilket gör att limskarvarna blir släta. Denna detalj, tillsammans med dörrarnas väl avvägda proportioner och beslagningar, gör att du får en gedigen spegeldörr.

Tillbehör till innerdörrar

Vad är en spegeldörr?

Inomhus har spegeldörrar varit helt dominerande fram till 1930-talet. Dörrarna har genom åren utförts i många olika varianter med olika spegelindelning och utsmyckning. 

I välbärgade paradhem på 1800-talet hade dörrar till kök och kammare oftast enkeldörrar medan rum som matsal och salong, hade höga pardörrar. I de mindre ståndsmässiga husen var dörrarna både mindre och hade färre speglar samt saknade utsmyckning.

Spegeldörrens olika delar har olika namn. När du ska beställa en dörr kan det vara bra att veta vad som är vad så att din dörr blir precis som du vill ha den. Ett slags dörrens anatomi skulle man kunna säga.
 

Glasdörrar

Det finns många anledningar att sätta in ett eller flera glas i dörren. Genom att välja en glasdörr mellan exempelvis en mörk hall och ett ljusare rum kan du dra nytta av ljuset från intilliggande rum.


Väljer du ett ornamenterat glas släpper glaset igenom ljus men skapar ändå en privat sfär i rummet. Detta är vanligt i äldre dörrar till toaletter som ofta saknade wc-vred med indikator. Ett upptänt privat rum indikerar således upptaget och ett släckt rum ledigt.


Till Byggfabrikens glasdörrar kan du välja mellan fem typer av glas: Planglas, ornamentsglas, muslinglas, frostat glas och linjeglas. Vill du ha mer information, en offert eller lägga en beställning på en glasdörr så hjälper våra kollegor dig gärna. Maila till info@byggfabriken.com så hjälper dom dig så fort som möjligt.

Spegelinnerdörr med specialmått och spegelindelning målad med vit linoljefärg. Spegelinnerdörr med specialmått och spegelindelning målad med vit linoljefärg.

Specialdörrar

Byggfabriken tillverkar även dörrar med anpassningar efter dina behov. Specialdesignade dörrar när du ska inreda vinden, när dörren ska anpassas till befintlig miljö eller när du till exempel behöver en pardörr med bredare gångdörr.
Vi tillverkar dörrar med valfritt karmyttermått och vi kan tillverka dörrblad utan karm som du själv kan montera i befintlig karm. Önskar du ha gångjärn med annan ändknopp än kon kan vi montera gångjärn med andra knoppar såsom ekollon, fia eller kuller i dörrarna. Även skjutdörrar och dörrar med glas tillverkas som specialdörr.

Om du ska komplettera med en nytillverkad dörr som ska passa ihop med hemmets originaldörrar, men inte hittar rätt spegelindelning, kan vi tillverka efter din förlaga eller skiss. Vid behov gör vi en ritning som du får godkänna för att säkerställa att allt blir rätt innan tillverkning påbörjas.


 

Detalj från spegeldörr med frisad spegel. Detalj från spegeldörr med frisad spegel.
Detalj från spegeldörr med helfransk spegel. Detalj från spegeldörr med helfransk spegel.
Detalj från spegeldörr med slät spegel. Detalj från spegeldörr med slät spegel.

Halvfranska, franska och släta speglar

Vid första anblicken kan det kännas lurigt att klura ut vad som skiljer dem åt. Byggfabrikens standardsortiment för spegeldörrar är halvfranska. På en halvfransk dörr är spegeln frisad och profileringen runt speglarna är fräst direkt i ramen. En helfransk fyllning har däremot en list placerad mellan ramen och fyllningen som extra utsmyckning. Våra franska dörrar finns i två varianter där listen antingen slutar i liv med ramen, eller är utskjutande och fortsätter upp över ramens innerkant. 


En dörr med slät spegel ersatte den traditionella spegeldörren under modernismens genombrott. En slät, tunn skiva sattes istället för den gamla furufyllningen med fris. Det utseende som kom att känneteckna funkis. Våra helfranska dörrar och dörrar med slät fyllning går att beställa i alla våra standardstorlekar och som specialdörrar.

Skjutdörrar

Skjutdörrar är en smart konstruktion som gör det möjligt att öppna upp mellan två rum utan att ett eller två dörrblad tar plats. De går att hitta i 1920-talets paradvåningar, ofta i form av en pardörr. Ibland förekom även glas i dessa dörrar.

Alla Byggfabrikens dörrar går att få som skjutdörrar och hittar du inte rätt modell i vårt fasta sortiment av dörrar i modulmått specialtillverkar vi efter dina önskemål. Skjutdörrar tillverkas som enkeldörr eller pardörr och förses med infällda skjutdörrshandtag och kanthandtag.

 

Halvöppen skjutdörr med skjutdörrshandtag och kanthandtag i förnicklad mässing. Halvöppen skjutdörr med skjutdörrshandtag och kanthandtag i förnicklad mässing.
Alternativ för specilaldörr med ventilation. Alternativ för specilaldörr med ventilation.

Tillval

Skillnader i dörrens användning eller placering i huset kan göra att mindre anpassningar görs för att dörren ska fungera optimalt. Det kan handla om karmyttermått, karmdjup, specialanpassade trösklar eller håltagning för ventilation. Ett hål som täcks med klöverplåt, eller slits som fräses ut i underramen är traditionella sätt att främja luftcirkulation.

Önskar du en annan typ av låskista än det standardlås som ingår kan du exempelvis välja en traditionell låskista, låskista för cylinderlås eller till och med ett utanpåliggande kammarlås.

Byggfabrikens dörrar tillverkas som standard med frisad fyllning av furu. Dessa förekommer fram till att funkisen tar över som stilideal då fyllningen ersätts av en slät skiva. Även denna typ av fyllning går att välja som tillval.


 

Ytbehandling

Dörrarna levereras omålade. Vi rekommenderar målning med linoljefärg eller Auro snickerifärg som ytbehandling.

Att måla spegeldörrar

Bäst resultat får du när du penselmålar dörren efter montering. För att få en jämn penseldragning och för att få färgen att flyta ihop bra målar du de minsta profilerna och speglarna först och de största ytorna sist.

Måla gångjärnen men undvik färg på lås och andra beslag. I renoveringshjälpen hittar du mer information om hur du målar spegeldörrar.

 

Gammal spegeldörr under målning med linoljefärg. Gammal spegeldörr under målning med linoljefärg.

Material för att måla spegeldörrar

Såhär beställer du innerdörrar

Passar någon av våra standarddörrar med dina mått kan du beställa direkt på hemsidan. Klicka i den typ av dörr du önskar beställa. I ett dörrköp i standardmått ingår karm, tröskel, koniska gångjärn samt en vändbar standardslåskista 2014.

Glöm inte att även beställa trycken, rosetter, nyckelskyltar, eventuella WC-vred och annat du kan behöva till din dörr. Leder dörren till ett badrum rekommenderar vi att du väljer ett helgjutet handtag istället för ett med trägrepp. Fukten och ångan från ett våtrum kan gå hårt åt ett betsat trägrepp.

Det kan också vara en god idé att samtidigt även beställa den färg och de tillbehör du behöver för att måla dörren. Då får du allt levererat samtidigt.

Du kan också välja att lägga din beställning hos våra säljare. Har du speciella önskemål om tillval eller vill göra en specialbeställning, exempelvis med en annan spegelindelning eller egna mått, hjälper vi dig via kundtjänst. Du når oss via mail: info@byggfabriken.com.

Normalt ligger leveranstiden på ungefär 8 veckor.

Byggfabriken på Instagram – inspirera och inspireras! Tagga med @byggfabriken så kan din bild synas här.