RENOVERINGSHJÄLPEN / FÄRG & YTBEHANDLING

Linsåpa vs såpa – vad är grejen?

Linsåpa är en riktig mirakelprodukt. Kanske framförallt för att den går att använda till så himla många olika saker samtidigt som den är snäll mot miljön. Eftersom linsåpan inte torkar ut ytan är den bra att använda för det mesta i hemmet. Allt från städning och golvbehandling till att får bort färg från beslag och fläckar på kläder. Men vad är då skillnaden på linsåpa och andra typer av såpa?

Grön- eller gulsåpa som du hittar i dagligvaruhandeln har en helt annan funktion är linsåpa. Gulsåpan du köper i matbutiken är en utblandad variant av en tallsåpa och har inte de egenskaper som behövs för att exempelvis såpa eller underhålla ett golv eller för att ta sig an svårt smutsade ytor. Den gröna varianten är precis samma som den gula men med tillsatt färgämne för att efterlikna gammaldags hampfröolja.

En äkta tallsåpa däremot är baserad på ren och förtvålad tallolja, innehåller inga tillsatser, och kan även den med fördel användas för att såpa gran- och furugolv. Den kännetecknas av en gyllengul färg, hög fetthalt och en naturlig doft.

Illustration på några av linsåpans främsta användningsområden. Illustration på några av linsåpans främsta användningsområden.

Varför linsåpa?

En fördel med linsåpan är att den är baserad på linolja som är en så kallad heltorkande olja. I praktiken innebär det att ännu mer olja blir kvar i såpan när den försåpats. Det är en så kallad överfettad såpa, vilket ger många av de fina egenskaperna.

Såpaskura brädgolv

När du ska såpa ett trägolv är linsåpan egentligen det enda alternativet eftersom linspåpa, till skillnad från annan såpa, inte torkar ut underlaget och verkar istället vårdande. Linsåpan lämnar en skyddande film åt virket och gör det smuts- och vattenavstötande.

Skapa såpaskurade golv genom att fukta golvet med kallt vatten och skura in koncentrerad linsåpa, låt torka. Genom att upprepa behandlingen skapar du vackra, gråvita brädgolv som känns mjuka att gå på.

Grovstädning

Linsåpa passar för all städning, grovrengöring och fläckborttagning. Eftersom linsåpan inte torkar ut ytan är den bra att använda för allt i hemmet. 1–3 pumptryck i en halvliters sprayflaska och du läser det mesta!

Få bort fläckar på kläder

Linsåpan är suverän för att få bort fläckar på kläder. Du kan även byta ut tvättmedled mot linsåpa, dosera bara lite mindre än vad du skulle dosera av ett flytande tvättmedel, fiffigt!

Få bort färg från beslag

Linsåpa löser upp oljefärg, i synnerhet linoljefärg. Vill du ta bort färg på beslag lägg det i linsåpa och vänta tills färgen har skrynklat sig, sedan är det bara att skrapa, tvätta eller gnugga sedan av färgen. Av samma anledning är linsåpa bra för att rengöra penslar och händer som målat.

Linsåpa i fyra olika storlekar, i dunk och på flaska. Linsåpa i fyra olika storlekar, i dunk och på flaska.

Tänk på!

Använd inte linsåpa för att rengöra ytor som är målade med linoljefärg eftersom såpan löser upp  linoljefärgen. Linoljemålade snickerier rengör du bäst med ett milt diskmedel löst i vatten