RENOVERINGSHJÄLPEN / FÄRG & YTBEHANDLING

Tips för utomhusmålning!

Att måla utomhus med linoljefärg är ett trevligt sommarnöje. Linoljefärg är en färg med mycket bra egenskaper, och den är riktigt bekväm att måla med då den har lång torktid och går att stryka ut länge och ordentligt. Linoljefärg består enbart av linolja och pigment – naturligt utan plaster eller petrokemi.

Linoljefärgens fördelar är många

Linoljefärg är väldigt dryg och ska målas tunnt, färgen ska strykas ut ordentligt, den ska nästan gnidas in i träet. Penseln kan vara helt torr på färg innan det är dags att doppa den igen. 

Linoljefärg är inte filmbildande när den målas tunnt i flera lager. Det innebär att färgen på ett linoljefärgsmålat fönster inte kommer att flagna. Istället slits färgen genom att oljan tas upp av virket och med åren kommer pigmenten på ytan bli matta. Då kan du enkelt underhålla genom att måla på mer linolja så att färgen återfår sin glans. Är färgen mycket sliten borstar du bara av ytan lätt och lägger på ett nytt lager linoljefärg.

Trähus med gråmålad fasad. Målat med linoljefärg. Trähus med gråmålad fasad. Målat med linoljefärg.
Foto: Lovisa Andersson/@lovisafurubo
Veranda och trädgårdsmöbler i trä målade med ljusgrå linoljefärg. Veranda och trädgårdsmöbler i trä målade med ljusgrå linoljefärg.
Foto: Lovisa Andersson/@lovisafurubo
Trähus med fasad målad med linoljefärg. Trähus med fasad målad med linoljefärg.
Foto: Lovisa Andersson/@lovisafurubo
Spegeldörr med infällt glas målas med linoljefärg. Spegeldörr med infällt glas målas med linoljefärg.
Foto: Lovisa Andersson/@lovisafurubo

Tips! Så målar du bäst utomhus.

1. Planera målningen

Måla utomhus kan du göra när det inte längre är frostgrader på natten. Allra bäst är det dock att måla i maj och juni när luftfuktigheten är som lägst. Fram till oktober går det bra att måla om vädret är torrt. En regnig oktobermånad lämpar sig dock inte särkilt väl för målning, risken är att du ”målar in” fukten i fuktigt trä.

2. Måla i rätt väder

Måla inte i direkt solljus. Då finns det risk för att ytan torkar för fort och att blåsor uppstår i en för varm yta. En vägg med morgonsol målas bäst på eftermiddagen, och en vägg med eftermiddagssol målas bäst när det är mulet väder. Måla inte heller när det precis har regnat, träet som målas ska vara torrt.

 

Fönsterbåge med spröjs målas med linoljefärg. Fönsterbåge med spröjs målas med linoljefärg.
Foto: Lovisa Andersson/@lovisafurubo

3. Välj rätt verktyg

Se till att du har bra verktyg och penslar. Då går arbetet mycket lättare och fortare, det kommer du definitivt att uppskatta i längden!

4. Måla tunnt

Värt att påpeka igen: Måla linoljefärgen tunnt. Ett vanligt misstag är att måla linoljefärg i för tjocka lager. Linoljefärg är en färg med extremt hög pigmenthalt, måla i tunna fina lager, färgen torkar långsamt och du har god tid på dig att stryka ut färgen ordentligt. För tjocka lager ger också lång torktid.

5. Ta hand om dina verktyg

Rengör dina penslar och verktyg enkelt med linsåpa när du är klar så håller de längre.

Port med överljus har målats med grön linoljefärg. Port med överljus har målats med grön linoljefärg.
Entré med stentrappa som leder upp till grönmålad ytterdörr med infällt glas. Entré med stentrappa som leder upp till grönmålad ytterdörr med infällt glas.
Rödmålad port med mässingsbeslag. Rödmålad port med mässingsbeslag.

Verktyg för målning med linoljefärg

Penslar för målning med linoljefärg. Penslar för målning med linoljefärg.

 

 

En bra pensel gör halva jobbet

En pensel av god kvalitet spelar en stor roll på slutresultatet av ditt måleriprojekt. Att arbeta med en bra pensel hjälper dig att få ut färgen jämnt och tunnt samtidigt som den håller mycket färg så att du slipper doppa penseln jämnt och ständigt, men inte så mycket färg att det rinner.

Jämna och täta borst hjälper till att få ett slätt resultat med tunna och fina märken efter penseldragen