RENOVERINGSHJÄLPEN / FÄRG & YTBEHANDLING

Lin – traditionellt material med många användnings­områden

Lin är en mångsidig växt som kan användas dels för sina frön som kan ätas som de är av både människor och djur, pressas till olja användbar både för ytbehandling och impregnering av trä och som ett nyttigt livsmedel för matlagning. Den andra delen är de fibrer som finns i stjälkarna som man kan tillverka allt från linisolering till att väva linnetyg av. Fördelarna med lin är många, både dess egenskaper som material men också ett bra val ur miljösynpunkt.

I vårt sortiment hittar du flera produkter i olika produktkategorier som är baserade på lin. Linolja, linsåpa, linoljevax, linoljelack, linoljefernissa, lindrev -remsor och linsnöre, linisolering, linnehanddukar, linoljefärg och linoljekitt. För exempelvis fönsterrenovering är nästan alla de material vi rekommenderar baserade på lin i olika former: Lindrev, linolja, linoljefärg, linoljekitt.

Olika produkter som alla består av linolja. Olja, fernissa, vax, lack och såpa. Olika produkter som alla består av linolja. Olja, fernissa, vax, lack och såpa.

Produkter från linolja

Några av linets många användningsområden

Linolja

Linolja är byggnadsvårdens universalmedel, en helt naturlig råvara, lämplig i nästan alla sammanhang. Linolja utvinns genom att linfröna kallpressas och blir till antingen kokt eller rå linolja. Om du ska välja kokt eller rå linolja beror på vad du ska använda den till. Rå kallpressad linolja har den minsta molekylen och är därför bra till impregnering och grundning före målning utomhus. Den kokta oljan torkar snabbare och är därför smart för inomhusbruk och är en dominerande ingrediens i många av våra ytbehandlingar som möbeloljor, vaxer, fernissor och kitt. Våra linoljor har inga tillsatser.

Linsåpa

Linsåpa eller linoljesåpa som den också kan kallas, tillverkas genom att man låter linoljan förtvålas till en tjockflytande och gyllene såpa som är mycket effektiv till rengöring, ytbehandling och mycket annat.

Linoljefärg

Linoljefärg består av kokt linolja och pigment som tillsammans bildar en dryg och diffusionsöppen färg som vårdar träet samtidigt som den sitter på underlaget betydligt längre än konventionell färg. Färgens stora pigmentinnehåll gör även dess täckförmåga och sträckförmåga oöverträffad.

Linisolering

Lindrev har många fördelar som isoleringsmaterial i samband med fönsterrenovering. Linfibrerna kan både ta upp och avge fukt, vilket gör att eventuell fukt kan tas om hand och transporteras ut, en unik egenskap i jämförelse med syntetiska isoleringsmaterial. Det finns många fler fördelar med att jobba med lindrev, inte minst att du slipper ha skyddskläder eller handskar på dig eftersom fibrerna är helt ofarliga. Linet är segt och lite töjbart i sin struktur, vilket gör den lätt att arbeta med, och du kan använda vassare, tunnare verktyg så att du lättare kommer åt.

Linnetyg

Linfiber är mycket slitstarkt och textilier av lin blir bara vackrare med tiden. Se till exempel på glansen och lystern hos äldre linnedukar som tvättats och manglats ett otal gånger.

Färdiga linfibrer på tork. Färdiga linfibrer på tork.
Linfrön Linfrön
Linodling med färdiga frökapslar. Linodling med färdiga frökapslar.

 

Lin och hållbarhet

Linodling lämnar betydligt mindre avtryck på miljön än exempelvis bomullsodling som under 1800-talet konkurrerade ut linet. Vid odling av lin går det år betydligt mycket mindre vatten och bekämpningsmedel än för bomullsodling. När lin odlas behövs det väldigt lite bekämpningsmedel eftersom den odlas i relativt kalla länder med lite färre skadeinsekter. Även vattenåtgången är mycket mindre än bomull. För att tillverka 1 kvm bomull förbrukas det mellan 30–100 liter vatten, för att tillverka 1 kvm linnetyg krävs det ca 1 liter vatten.