Kakel: Folkhemmet

Kakelserien Folkhemmet består av vita högblanka kakelplattor tillverkade i Spanien. Plattorna glaseras genom sprutmålning. Det något tunnare lagret glasyr ger en lätthet till ytan och gör att plattan gör sig extra bra i funkismiljöer. Plattorna bränns i samma typ av ugn som användes under Sveriges produktion av kakel och klinker från 1930-tal till 1970-tal, i Skromberga och Bromölla. Kakelplattan åker genom en lång ugn på runt 100 m under mycket hög värme. Detta möjliggör en kortare bränntid.

Standardformaten finns i två storlekar 150x150 och 150x75 mm) tillsammans med två profilplattor för avslut mot vägg respektive golv. Plattan har en tjocklek på 9 mm.

Folkhemmets ideal präglades av en tanke om ett funktionellt boende tillgängligt för alla. Folkhemsperioden anses sträcka sig mellan 1945 och 1960 och under denna tid byggdes 900 000 nya bostäder. Arkitekturen känns igen på stadsplaneringen där tanken var att de boende skulle förses med all service i sitt område utan att behöva åka till centrum. Interiören är ofta standardiserad med höga krav på ergonomi och effektivitet i hemmet.

 

Loading...
Handla enligt
Loading...
Handla enligt
Filter

6 produkter

per sida
Filter

6 produkter

per sida