Auro färg

Auro färg

Auro i Tyskland har i 30 år jobbat med forskning och utveckling av färg- och ytbehandlingsprodukter med miljöfokus och hållbarhet. Det har mynnat ut i ett komplett sortiment av färger för väggar, tak och snickerier samt produkter för ytbehandling och underhåll. Auros tak- och väggfärg är ett ekologiskt och giftfritt alternativ till konventionell väggfärg helt fritt från plaster, som dessutom är lätt att använda. Färgen tillverkas även i Tyskland där den utvecklats i decennier till ett fullvärdigt modernt alternativ till plastfärger och petrokemiska produkter.

Väggfärgen är en ekologisk färg som består av en blandning av naturliga mineraler och pigment, samt biologiskt nedbrytbart bindemedel (Replebin©) och är certifierat VOC-fri.
Snickerifärgen erbjuder med ett växtbaserat bindemedel ett miljövänligare alternativ till konventionella snickerifärger, fri från giftiga lösningsmedel. Den består av en blandning av mineraliska pigment samt det växtbaserade bindemedelet (Decovery®) som är unikt för Auros snickerifärg.

Rum målat med väggfärg i kulören Mildblå och snickerier i kulören Tall, från Auro. Rum målat med väggfärg i kulören Mildblå och snickerier i kulören Tall, från Auro.
Rum målat med väggfärg i kulören Bauhausröd och snickerier i kulören Torv, från Auro. Rum målat med väggfärg i kulören Bauhausröd och snickerier i kulören Torv, från Auro.
Rum målat med väggfärg och snickerifärg, genomgående i kulören Gråpäron, från Auro. Rum målat med väggfärg och snickerifärg, genomgående i kulören Gråpäron, från Auro.

Om Auro

Framtidens kemi finns i växtriket, i en enorm rikedom av arter. Här erbjuds en oändlig mängd material för produktion av biologiskt nedbrytbara färger. Växterna kan producera cellulosa i stammen, pigment i bladen, vax på bladens yta, fett och protein i frukterna samt dofter och hartser i blommorna. Under åren har Auro fått flera priser för sitt arbete med att både hålla en hög kvalitet och inte kompromissa med innehållet.

Auro ligger i framkant vad gäller färg och ytbehandling som lämnar ett så litet ekologiskt fotavtryck som möjligt. Färgen tas fram med precision och expertis, med höga ambitioner att hålla sig långt under de gränsvärden som råder för färgframställning i Europa idag. De jobbar i ett brett perspektiv med både social och ekologisk hållbarhet och är engagerade i flera projekt som verkar för biologisk mångfald och stöder såväl biståndsprojekt som bevarandet av regnskogar i både Afrika och Sydamerika.

 

Rum med väggar målade med väggfärg från Auro i kulören Sandsten. Rum med väggar målade med väggfärg från Auro i kulören Sandsten.

Om Auro väggfärg

Auros ekologisk tak- och väggfärg är ett giftfritt alternativ till konventionell väggfärg. Färgen innehåller i majoritet ekologiskt odlade råvaror och är helt fri från plaster och giftiga lösningsmedel och  är lätt att använda. Färgen tillverkas i Tyskland där den utvecklats i decennier till ett fullvärdigt modernt alternativ till plastfärger och petrokemiska produkter.

Färgen är helmatt och passar att måla på alla mineraliska underlag, från puts till gips och tapet. Den är lätt att använda och appliceras med roller, pensel eller sprutas. Det rika innehållet av pigment gör att färgen ger mjuka skuggor och reflekterar ljuset i rummet och tar fram flera nyanser ur färgen vid olika tider på dagen.

Auro väggfärg består av en blandning av naturliga mineraler och pigment, samt biologiskt nedbrytbart bindemedel (Replebin©). Certifierat VOC-fri. Finns i flera kulörserier och kan även brytas efter andra önskemål.

Om Auros snickerifärg

Auros snickerifärg är en färg för trä som kan målas på allt från panel till möbler.

Färgen lämpar sig bra för allt från målning på trä och snickerier till metall både inom- och utomhus. Färgen är lättmålad, har hög täckförmåga och kort torktid. Efter ca två timmar är färgen dammtorr och efter ca sex timmar övermålningsbar. Färgen är genomhärdad efter ungefär ett dygn. Den har ingen tendens att gulna med tiden.

Snickerifärgen är halvmatt med glanstal 20. Glanstalet kan variera beroende på kulör. Färgen är vattenspädbar och kan brytas i över 800 kulörer.

Med ett växtbaserat bindemedel är snickerifärgen ett miljövänligare alternativ till konventionella snickerifärger, fri från giftiga lösningsmedel.

Snickerifärgen består av en blandning av mineraliska pigment samt ett växtbaserat bindemedel (Decovery®) som är unikt för Auros snickerifärg. Finns i flera kulörserier och kan även brytas efter andra önskemål.

Barnrum med säng och sängbord målat med snickerifärg från Auro. Barnrum med säng och sängbord målat med snickerifärg från Auro.
Foto: Lisa Petersson/@faggemala
Ytbehandling för möbler och golv från Auro. Ytbehandling för möbler och golv från Auro.

Om Ytbehandling från Auro

Auros produkter för ytbehandling består av ett brett utbud av oljor, vax, lut och såpa uppdelat för användning på golv eller möbler. För att du på bästa sätt ska kunna bevara, underhålla, pigmentera och vårda alla ytor av trä och. Verkar i samklang med träets naturliga karaktär och egenskaper. 

Innehållet baseras på oljor från flera olika växter som linolja, solrosolja och tungolja. Alla råvaror är noggrant utvalda och kontrollerade i alla led, för att säkerställa att de lever upp till Auros högt ställda krav på etik och ekologi och innehåller inga giftiga eller onödiga tillsatser. Det gör att det behandlade träet får bibehålla sitt utseende och känsla med en naturlig doft. 

 

 

Innehåll och råvaror

Samtliga råvaror har det gemensamt att de uppfyller huvudkriteriet för hållbarhet. Detta innebär bland annat att endast använda oljor från kontrollerad biologisk odling (kbA) och skonsamt, ekologiskt råmaterial. 
De torkade resterna av AURO-produkter kan komposteras och på så sätt återgå till naturligt kretslopp.

 

Vägg målad med Auros väggfärg i kulören Duvblå. Vägg målad med Auros väggfärg i kulören Duvblå.
Vägg målad med Auros väggfärg i kulören Sidenväveriet. Vägg målad med Auros väggfärg i kulören Sidenväveriet.
Vägg målad med Auros väggfärg i kulören Turkos Patricia. Vägg målad med Auros väggfärg i kulören Turkos Patricia.

Transport och energi

Auro använder sig exklusivt av förnyelsebar energi. Produktionen förses energi från vattenkraft medan anläggningen förses med värme med hjälp av solenergi från taket. Allt för att bidra till en hållbar energikonsumtion. Auro klassas av den oberoende organisationen Climate Neutral Group som ett CO2-neutralt företag. Alla transporter sker på ett klimatneutralt sätt.

Sortering hos Auros färgfabrik. Sortering hos Auros färgfabrik.
Färgblandning och pigment hos Auros färgfabrik. Färgblandning och pigment hos Auros färgfabrik.
Silverfärgad maskin för färgtillverkning hos Auro. Silverfärgad maskin för färgtillverkning hos Auro.

Prova dig fram!

Rådet framför alla andra när det kommer till kulörval och val av ytbehandling är alltid att prova först. Provmåla på en mindre yta eller en provbit så att du kan utvärdera vilket resultat du kan förvänta dig. Studera skiftningarna i kulör vid olika tider i olika ljus och se hur färgen eller ytbehandlingen beter sig på just ditt underlag.

Beställ provburkar, provkartor och kulörprover eller kom in i någon av våra butiker och titta på våra uppmålade prover!

Byggfabriken på Instagram – inspirera och inspireras! Tagga med @byggfabriken så kan din bild synas här.