Om Byggfabriken

Det sägs att allt börjar med en historia

För vår del stämmer det väldigt väl. När Byggfabriken startade för 25 år sedan var det med fötterna stadigt rotade i stil- och arkitekturhistorien. När vi tog fram våra första produkter var det utifrån historiska förlagor som behövdes för att du och likasinnade skulle ha en rimlig chans att ta sig an funkisvillan, sekelskifteslägenheten och allt däremellan. Vi har gjort en hel del sedan dess, men vi har aldrig någonsin tummat på historien. 

Vi ser det som vår uppgift att lösa den till synes omöjliga ekvationen att modernisera något som till sin natur kan tyckas bakåtsträvande – byggnadsvården. Göra den mer tillåtande och tillgänglig för alla. Och framförallt låta det handla om både dig och ditt hus själ. Det är så vi för historien framåt.

Måttbyggt, omålat kök i massiv furu. Måttbyggt, omålat kök i massiv furu.

Vad vi gör

Byggfabriken startades 1997 med idén att erbjuda något som utan oss hade saknats. Redan från början handlade det om att ta ett samlat grepp om byggnadsvården. Att erbjuda material och inredning för att bevara hus och lägenheter från förra sekelskiftet fram till 50-talet. Men det har också alltid handlat om att vara något mer än bara en byggnadsvårdsbutik. En källa till kunskap, inspiration och gör-det-själv-glädje – helt utan pekpinnar.

 

På produktnivå innebär det ett sortiment fullt av nytillverkade inredningsdetaljer och byggnadsvårdsprodukter för tidstypisk renovering i linje med stilhistoriska perioder från sekelskifte till funkis och modernism. Allt från kakel, klinker och väggfärg till alla sorters beslag, innerdörrar och hela kök. Många av våra produkter är egentillverkade från historiska förlagor och oftast skapade med traditionella metoder. Men du hittar även produkter som vi inte producerar själva, alla omsorgsfullt utvalda och med till största delen lokala producenter och hantverkare. Du kan se hela vårt sortiment här på webben, och i butikerna naturligtvis. Vi har på känn att du kommer hitta något du gillar!

Förnicklade beslag ur Byggfabrikens sortiment. Förnicklade beslag ur Byggfabrikens sortiment.
Funkistrycken med grepp av teak och förnicklad mässing. Funkistrycken med grepp av teak och förnicklad mässing.

Vad vi tror på

De kvaliteter som finns i gamla hus är hållbarhet över generationer. Från en tid när krokarna i hallen och skomakarlampan i köket inte tillverkades på andra sidan jordklotet. Vi ser ett värde som vi vill bevara – kanske till och med återställa. Även om vi inte överdrivet ofta slänger oss med uttrycket hållbarhet ligger det naturligt i vårt uppdrag – från idé, produktion och historisk förankring till kommunikation, konsumtion och leverans. Och det är precis där innebörden av uttrycket borde ligga, tycker vi. Vi vill alltid erbjuda hållbarhet och förse dig och alla andra som önskar med rätt saker, i rätt material som är tillverkade på rätt sätt och plats. Man kan säga att vi är en bygghandel med fokus på småskalighet, närproduktion, hantverk, form och funktion, för att slänga oss med lite fler uttryck som vi inte särskilt ofta använder oss av. Men som säger en hel del om det vi tror på.

I en tid då det mesta ska gå snabbt vill vi ta det lite lugnt. Stanna upp, känna in, ställa oss frågan: vill vi bevara, lyfta fram eller återskapa till forna glans? Visst, vi sitter på en hel del kunskap, men ibland är det faktiskt läge, eller bara lite roligare, att sätta sig en aning på tvären och göra det som känns rätt. Byggnadsvård utan pekpinnar. Vi kallar det modern byggnadsvård.

Rum målat med väggfärgen Mildblå och snickerifärgen Tall, från Auro. Rum målat med väggfärgen Mildblå och snickerifärgen Tall, från Auro.
Kulörprover för klinkerplattor från Victorian Floor Tiles. Kulörprover för klinkerplattor från Victorian Floor Tiles.

Våra butiker

Vi har fyra butiker, en i Göteborg, en i Malmö och två i Stockholm. Där kan du klämma, känna, se och dofta på hela vårt sortiment av beslag, belysning, inredning, färger, ytbehandlingar och allt annat, samtidigt som du kan få tips och råd av personalen som kan allt och lite till om byggnadsvård. Och så har vi vår webbshop förstås, där vi erbjuder frakt till Sverige, Danmark, Norge, Island och Åland.

Våra vänner

 

Social media

Instagram mm lorem ipsum etaljer som sätter känslan; knoppar, handtag, krokar och hängare är sånt som ger ett rum, ett kök eller en inredning den rätt.

Kontakta oss

Kundtjänst privatperson


Öppet vardagar mellan 09:00-12:00:
040-643 06 00

eller skicka ett mail till:
info@byggfabriken.com

Kundtjänst företag


Öppet vardagar mellan 09:00-12:00:
040-643 06 03 

eller skicka ett mail till: 
info@byggfabriken.com

Kika in i ett riktigt Byggfabriken-hem!

Välkommen till vår kollega Linneas lägenhet här är köksluckorna målade med Ottosson linoljefärg i Vetegrå. Kulören på väggarna är en blandning av 50% Vetegrå och 50% Vit titan/zink. Taket är målat i kulören Kittvit.

Mönster på restaurang

Materialen som har använts till strömbytare och eluttag har genom åren varit många olika. Ursprungligen använde man sig av mässing, porslin och trä men bakelit.

Fler sätt att kontakta oss på

Inköpschef

Dan Jensen
040-643 06 13
dan.jensen@byggfabriken.com

Projektledande säljare kök

André Mejstad
snickeri@byggfabriken.com

Försäljningschef

Katarina Welin
040-643 06 28
 katarina.welin@byggfabriken.com 

E-commerce Manager

Nicolina Bengtsson
040-643 06 04

 nicolina.bengtsson@byggfabriken.com

 Innesäljare

Emma Linder
040-643 06 00
info@byggfabriken.com

Måttbyggda kök

Så här blir ett Byggfabrikenkök till

Välkommen till vår kollega Linneas lägenhet här är köksluckorna målade med Ottosson linoljefärg i Vetegrå. Kulören på väggarna är en blandning av 50% Vetegrå och 50% Vit titan/zink. Taket är målat i kulören Kittvit.

Byggfabrikenkök Byggfabrikenkök

Malmö

Info om Malmöbutiken.

Göteborg

Info om Göteborgsbutiken.

Stockholm - Söder

Info om Stockholm-Söder butiken.

Stockholm - Vasastan

Info om Stockholm-Vasastan butiken.

Våra butiker

Vi har butiker i Malmö, Göteborg och Stockholm – välkommen in och inspireras och få hjälp och råd om specifika produkter.

Integritetspolicy

Materialen som har använts till strömbytare och eluttag har genom åren varit många olika. Ursprungligen använde man sig av.

Renoveringshjälpen

I vår renoveringshjälp hittar du artiklar om byggnadsvård och renovering, smarta tips och råd.