RENOVERINGSHJÄLPEN / FÄRG & YTBEHANDLING

Måla spegeldörrar

Få saker kan lyfta ett rum som en handmålad massiv spegeldörr. Gamla spegeldörrar har ofta flera lager av färg som vittnar om ett långt liv. Det är det som är det fina. En spegeldörr som tas om hand med varsam hand håller sig fin hur länge som helst.

Att måla spegeldörrar är inte svårt, men det kräver lite teknik för att uppnå ett bra resultat som håller i många år. Alla har vi nog sett snickerier som är målade ovarsamt där bara lite kunskap, och kanske lite kärlek, hade gett ett finare resultat. Tricket för att få en jämn penseldragning och för att få färgen att flyta ihop bra är att måla de minsta profilerna och speglarna först och de största ytorna sist. Gör du tvärtom får du lätt kladd från profilmålningen på de redan målade släta ytorna.

Ett rum har målats i en varm röd ton, kulör Bauhausröd medan snickerier och spegeldörr målats i en blank, brun färg, kulör Tall. Ett rum har målats i en varm röd ton, kulör Bauhausröd medan snickerier och spegeldörr målats i en blank, brun färg, kulör Tall.

 

 

Vad behöver jag göra innan jag målar dörren?

Likt många andra projekt är underarbetet a och o för att få ett lyckat resultat när du målar din spegeldörr. Har du en helt omålad eller renskrapad dörr behöver du kvistlacka ordentligt innan du målar, oavsett om dörren är 100 år gammal eller ny från Byggfabrikens snickeri. Risken är annars att kvistarna blöder igenom färgen. Är dörren redan målad och ska målas om rengör du den med målartvätt, slipar av den så att ytan mattas ner, och spacklar och slipar sprickor och skavanker. Skruva av handtag och andra beslag, men låt gångjärnen sitta kvar. Ett tips är att passa på att rengöra och putsa beslagen mellan strykningarna och byta ut trasiga eller fula skruvar mot rätt sort.

Bra att ha för målning av spegeldörrar

Måla din spegeldörr – steg för steg

Genom att gå igenom de här stegen målar du alltid de största ytorna sist vilket ger ett slätt och fint resultat. Tänk på att följa dörrens linjer i alla steg genom att dra penseln lodrätt på lodräta ytor och vågrätt på vågräta ytor.

Två spegeldörrar som har börjat målas vita. Steg 1 och 2. Två spegeldörrar som har börjat målas vita. Steg 1 och 2.

Steg 1:

Börja med att måla spegelns små profiler mot ramen och frisen mot spegelns mitt.

Två spegeldörrar som börjat målas vita, steg 3 och 4. Två spegeldörrar som börjat målas vita, steg 3 och 4.

Steg 2:

Fortsätt med att måla den släta mittspegeln och upprepa proceduren för varje spegel på dörren.

Två spegeldörrar som målas vita. Steg 5 och 6. Två spegeldörrar som målas vita. Steg 5 och 6.

Steg 3:

Måla sedan de tvärgående ämnena mellan speglarna och avsluta med att måla de längsgående ämnena på sidorna. Klart! Låt torka och gör likadant i strykning två.

 

Vad ska jag tänka på när jag målar min dörr?

Längre torktid = jämnare resultat

Ju längre torktid färgen har desto lättare är det att få målningen jämn och fin, eftersom färgen inte torkar under tiden du målar. Linoljefärg är en dröm att måla spegeldörrar med, den långa torktiden gör att du enkelt kan eftersläta färgen under lång tid. Med snabbtorkande färger gäller det att öva upp tekniken, eftersom det inte går att komma tillbaka med penseln och eftersläta där du målade bara för tio minuter sedan.

Hur målar jag med olika färgtyper?

Olika färgtyper har olika egenskaper och det kan skilja sig en del i förfaringssätt när det kommer till grundning, mellanstrykning, slutstrykning och så vidare. När du ska måla spegeldörrar rekommenderar vi att måla med linoljefärg eller Auros snickerifärg. Båda är fria från giftiga lösningsmedel och snälla mot både hälsan och miljön.

Ett rum som målats i en harmonisk blå, kulör Mildblå med snickerier, spegeldörr och bröstpanel i grön, kulör Tall. Ett rum som målats i en harmonisk blå, kulör Mildblå med snickerier, spegeldörr och bröstpanel i grön, kulör Tall.