RENOVERINGSHJÄLPEN / BESLAG

Rätt skruv till rätt beslag

Att hitta rätt skruv till beslag kan vara lite klurigt eftersom det finns flera olika skruvtyper att välja mellan. Ska det vara försänkt, kullerförsänkt eller kullrig skalle? Skruv i mässing eller järn? Till de flesta av våra beslag, dörrhandtag och krokar ingår rätt typ av skruv, men du kanske behöver skruv till gamla beslag, eller vill ersätta fula byggskruvar mot beslagsskruv. Här kommer en liten skruvguide!

Vad är skillnaden på skruv och skruv?

”Vanlig” byggskruv är oftast förzinkad eller galvaniserad och har ett modernt krysspår på skallen. Dessa skruvar är till för sammanfogningar och byggen, och hör inte hemma på beslag och krokar i järn, mässing och förnicklad mässing. Där använder du i stället traditionell järnskruv, eller förnicklad eller obehandlad mässingsskruv, med försänkt, kullerförsänkt eller kullrig skalle.

Två skruvar av obehandlat stål, slät och rundad skalle. Två skruvar av obehandlat stål, slät och rundad skalle.

Till gångjän, hörnjärn m.m.

Till gångjärn, hörnjärn och liknande järnbeslag med försänkta hål använder du försänkt träskruv i stål med rakt spår. Är beslaget förzinkat använder du samma skruv fast i förzinkat utförande.
Vissa beslag, till exempel vinkelgångjärn för fönster, har små hål utan försänkningar. Där använder du kullrig träskruv i lagom längd.

TIll knoppar, krokar, nyckelskyltar m.m.

Till de flesta knoppar, krokar, nyckelskyltar och dylika beslag med försänkning runt skruvhålen använder du kullerförsänkt mässingsskruv. Obehandlad mässing till mässingsbeslag och förnicklad mässing till förnicklade beslag såklart! Den kullerförsänkta skruven är både försänkt och har en mjukt rundad skalle med rakt spår som gör sig fint mot beslaget.

En mässingsskruv och en förnicklad skruv, båda med kullerförsänkt skalle. En mässingsskruv och en förnicklad skruv, båda med kullerförsänkt skalle.
Mässingsskruv med kullrig skalle och en förnicklad skruv med försänkt slät skalle. Mässingsskruv med kullrig skalle och en förnicklad skruv med försänkt slät skalle.

Till beslag där vred ska passa

Försänkt mässingsskruv utan kullrig skalle används där hålet är försänkt men där du vill att skruven ska gå helt jämns med beslaget, exempelvis för att ett vred ska passera.
Kullrig skruv används för beslag där hålen inte är försänkta.

Skruvdragare borrar hål för montering av draghandtag på köksluckor. Skruvdragare borrar hål för montering av draghandtag på köksluckor.

 

 

Tänk på

Mässing är ett mjukt material. Var försiktig när du drar i skruven så att du inte drar sönder spåret!

Det är också viktigt att du förborrar med ett borr som är ca 1 mm mindre i diameter än skruven. Då riskerar du inte att skruven bryts i skruvhålet när du skruvar i den.
Alla skruvar ovan finns i vårt sortiment. Du hittar dem här.