RENOVERINGSHJÄLPEN / STIL- & ARKITEKTURHISTORIA

Badrum – Stilhistoria

Idag är vi vana vid att hus och lägenheter rymmer minst ett badrum med rinnande vatten i både dusch tvätt och WC. Men dagarna när hus byggdes helt utan toalett eller badrum är ur ett historiskt perspektiv inte så långt borta. Men det finns en hel del spår att hitta och följa för den som vill veta mer och kanske bevara eller skapa ett tidsenligt badrum.

Badrummets resa från tvättbalja till funktionellt våtrum

Här berättar vi om hur badrummets utseende, status och dess olika funktioner har utvecklats från 1800-talet och framåt. För att hitta de allra tidigaste får vi gräva i de mer välbärgade hemmen, där de engelska badrummen erbjöd en stor källa till inspiration, innan badrummen med funktionalismens hjälp blev varje hems egendom. Vi tittar på vilka tankar och influenser som påverkat valen av kulörer, kakel och klinker och material.

1800-tal och tidigare

Badrum? Nej, innan sekelskiftet fanns det varken plats eller råd med ett eget rum för badet. Istället hade man en kanna vatten och ett tvättfat, eventuellt på en tvättkommod, för morgonhygienen. Pottan stod under sängen och utedassen var lika vanliga på stadens innergårdar som på landet.

 

Badrum i sekelskiftesstil med grönt kakel i half tileformat. Badrum i sekelskiftesstil med grönt kakel i half tileformat.
Lantligt badrum med platsbyggd inredning i trä med rödvitrutigt klinkergolv. Lantligt badrum med platsbyggd inredning i trä med rödvitrutigt klinkergolv.
Foto: Sophia Schyman/@sophiaschyman
Badrum i sekelskiftesstil med väggar av grönt kakel i half tileformat. Rutigt klinkergolv i rött och vitt med en mönstrad bård. Badrum i sekelskiftesstil med väggar av grönt kakel i half tileformat. Rutigt klinkergolv i rött och vitt med en mönstrad bård.
Foto: Bolaget Fastighetsförmedling

Sekelskifte

På sent 1800-tal var badrum fortfarande en nästintill okänd företeelse i våra hem. En av de allra första att skaffa ett ”modernt” badrum var Wilhemina von Hallwyl, som vid uppförandet av Hallwylska Palatset på Strandvägen i Stockholm lät bygga ett badrum med både dusch och badkar. Det vackra svulstiga badrummet var helt klätt i marmor, med takljus och mässingsdetaljer i kranar och beslag.
De badrum som de bättre bemedlade lät inreda när det rinnande vattnet började göra sitt intåg var just pampiga. Gjutjärnsbadkar med lejontassar, mässings- och marmordetaljer, och golven mönsterlagda med Victorianskt klinker eller natursten som kalksten eller marmor. Men inte stänkte man så mycket vatten som idag, därför var det vanligt med pärlspont på väggar, tak och inredning. Kaklade gjorde man med halftile-kakel enligt Engelsk tradition.
De stora flertalet som inte var i närheten av ett eget badrum, tvättade sig på lögaredagen (och andra dagar?), på offentliga badinrättningar eller i zinkbaljan hemma vid vedspisen.

Badrum med inbyggt badkar klätt med grönblått kakel halvvägs upp på väggen. Badrum med inbyggt badkar klätt med grönblått kakel halvvägs upp på väggen.
Restaurangtoalett med vinrött kakel halvvägs upp på väggen. På golvet vitt hexagonformad klinker i mönstret Barcelona. Restaurangtoalett med vinrött kakel halvvägs upp på väggen. På golvet vitt hexagonformad klinker i mönstret Barcelona.
Gästtoalett med ljusbeige kvadratiskt kakel satt i rakt förband. Gästtoalett med ljusbeige kvadratiskt kakel satt i rakt förband.

Tjugotal

På tjugotalet började man bygga badrum i villorna och större lägenheter redan från början. Det var inte ovanligt att toaletten, eller vattenklosetten, var i ett separat rum. För att skydda från det ökade vattenstänket från inbyggda badkar, kläddes väggarna i kakel, satta i tegelförband (en halv plattas förskjutning på varje rad). Använde man inte vitt kvadratiskt eller halformatskakel använde man starka färger som mörkrött, mörkblått eller grönt. På golven en- eller tvåfärgat klinkermönster. Tjugotalets rakare profiler och former gällde även i badrummet.

Badrumsdetaljer för sekelskifte och 1920-tal

Funkisbadrum med inbyggt badkar med vitt kakel i raka förband. Funkisbadrum med inbyggt badkar med vitt kakel i raka förband.
Funkisbadrum med inbyggt badkar med naturvitt kakel i tegelförband. Klinkergolv i vitt och grönt. Funkisbadrum med inbyggt badkar med naturvitt kakel i tegelförband. Klinkergolv i vitt och grönt.
Funkisbadrum med inbyggt badkar med ljusgrönt kvadratiskt kakel satt i rakt förband. Klinkergolv av vita hexagonformade plattor. Funkisbadrum med inbyggt badkar med ljusgrönt kvadratiskt kakel satt i rakt förband. Klinkergolv av vita hexagonformade plattor.

Funkis

Nu blev badrummet var mans egendom. Nåja, badrum var fortfarande inte självklart, och fortfarande idag är vi ett av de länder som har bäst badrumsstandard och badrumsfrekvens. Åker man till vårt grannland Danmarks huvudstad Köpenhamn är det fortfarande inte givet att varje lägenhet har sitt eget badrum.
I funktionalismens anda byggdes badrummen med enkla former, geometriska kakelsättningar med mörka fogar i kontrast mot den vita kakeln och enkelt rutmönstrat klinker på golven. Funkisens fäbless för det praktiskt enkla men vackra visade sig t.ex. i moderna spegelskåp i plåt inbyggda i väggen, integrerad termometer på badkarskranen och moderna toalettstolar som inte var högsploande.  Hade man råd med mer än ett vitt/svart/beige standardbadrum gick man gärna på gröna pastelliga toner.

Skrivbordssektion med skrivbord i mörkbrunt trä tillsammans med klädda, turkosa, stolar i 50-talsstil. Skrivbordssektion med skrivbord i mörkbrunt trä tillsammans med klädda, turkosa, stolar i 50-talsstil.

50- & 60-tal

Funkisens influens var stor, och många dekader framöver var det inte tal om att snegla tillbaks på andra tidigare stilepoker om man ville följa modet. Senfunkisens badrum med femtiotals-inspiration hade kvar sitt vita kakel och kontasterande fogar, men nu tog man ut svängarna lite mer med t.ex. röd-vit rutigt klinker och ibland färgat porslin, varför inte i en mjuk femtiotalsgul?
År 1960 invigdes SAS moderna designhotell i Köpenhamn, signerat den danske stjärnarkitekten och desigern Arne Jacobsen. Hotellet var det senaste-senaste av modernt 50-tal och nytt sextiotal; strama former, pudriga färger och teakdetaljer, glas och plåt. Badrummen följde samma estetik och 1968 presenterade Vola Arne Jacobsens serie kranar och blandare för allmänheten. Designklassiker som håller än idag!

Funkisdetaljer för badrummet