RENOVERINGSHJÄLPEN / KAKEL & KLINKER

Subway Half Tile och Metro Half Tile. Vad är skillnaden?

Halvformatskakel i gammal stil är väldigt populärt, och det är inte så konstigt. Det klassiska 75x150 mm kaklet ger en riktigt gedigen gammaldags känsla som lyfter vilket kök, badrum, restaurangmiljö eller mejeri som helst.

Olika traditioner – olika utseenden

Ska du återskapa originalstilen i ett kök eller badrum kan Subway- eller Metrokakel vara helt rätt. Men det finns två olika sorter – Subway half tiles och Metro half tiles. Vad är skillnaden, varför heter de som de gör, och hur ska du veta vilken som är vilken? Jo, det hela är ganska enkelt. Här får du veta allt du behöver för att välja rätt för ditt rum eller renoveringsprojekt.

Vägg med gröna kakelplattor i kulören Victorian Green Vägg med gröna kakelplattor i kulören Victorian Green

Metro

Metro Half Tile är en half tile, det vill säga en rektangulär platta på ungefär 75x150 mm, med fasade kanter, och den kallas Metro just för att du hittar den i tunnelbanan i Paris – Le Metro. Det kan alltså en franskinspirerad stil du får om du väljer metrokaklet. Förr användes Metro Half Tile till de lite finare utrymmena såsom ett tvättrum som användes av finfolket, eller ett finare lantkök. Till statskök i större våningar, där personalen huserade, var det enklare kakel som gällde; fyrkantigt Field Tile, eller slätt Subway Half Tile (Läs mer nedan).

Att tänka på med Metro Half Tiles

Väljer du Metro tiles är det några extra saker du bör tänka på på grund av plattans fasade kanter: Undvik urtag för exempelvis el i kaklet. Fasningarna gör det svårt att få urtagen att se bra ut och det blir glipor vid fasningen. Ska du sätta eluttag eller strömbrytare, välj utanpåliggande varianter. Det kan också vara lite knepigt med inre och yttre hörn på grund av fasningen. Ska det bli riktigt bra ska kakelplattorna geras i hörnen. Det finns dock en avslutningsplatta som gör det lätt att få fina avslutningar i sidled. Använder du dig av en erfaren kakelsättare eller sitter inne på de färdigheterna själv blir det ett vackert och uttrycksfullt utseende där de fasade kanterna skapar reflexer i det högblanka kaklet – majestätiskt!

Vitt måttbyggt Byggfabrikenkök med vita Metro Half Tiles på väggen Vitt måttbyggt Byggfabrikenkök med vita Metro Half Tiles på väggen

Metro Half Tiles

Subway

Den andra, och i Sverige vanligare, varianten av halvformatskakel är Subway Half Tile. Subway half tile är ett halvformatskakel i samma format som är helt slätt, utan fas. Detta kakel heter Subway Half Tile just för att det är det typiska kakel du hittar i New Yorks subway eller Londons Underground. I Sverige importerade vi mycket byggnadsmaterial från England och Tyskland i gamla tider, därför är det den engelsk/tysk-europeiska stilen som på många ställen oftast bäst stämmer överens med vår byggnadskultur.

Subway Half Tile hittas typiskt i gamla mejerier, i kök och badrum och i andra hygienutrymmen och lokaler. Ofta sattes  Half Tile ungefär 2/3 upp på väggen och avslutade med en rundad avslutningsplatta, som också finns i vårt sortiment. Den övre tredjedelen av väggen målades eller tapetserades. Bland Subway Tiles hittar du även en uppsjö av allehanda specialbitar som hjälper dig att få till snygga avslut mot vägg och hörn med rundade långsidor och kortsidor och till och med som lägger sig runt hörn.

Både Metro Half Tile Och Subway Half Tile sätts vanligtvis i tegelförband.

Tillverkning i England

Vårt kakel, både Metro och Subway, tillverkas i England. Kaklet tillverkas i en omsorgsfull process där varje platta glaseras i flera lager för att få den exeptionella glans och lyster som gamla tiders kakel hade. Ytan är dock helt slät. En stor fördel med vårt kakel är också att kanterna på kaklet är gjorda som så att plattorna kan sättas kant i kant, och ger då en perfekt ca 1 mm fog. Inga kakelkryss eller kakelsnören behövs alltså! Lätt som en plätt!

Förutom de vita och cremefärgade Subway Half Tile-plattorna finns Subway Half Tile i alla kulörer i vårt sortiment! Prova exempelvis att sätta en bård av en rad plattor en avvikande färg. Eller inspireras av tunnelbanornas vackra kakelsättning!

Vitt måttbyggt Byggfabrikenkök med vita Subway Half Tiles på väggen Vitt måttbyggt Byggfabrikenkök med vita Subway Half Tiles på väggen

Subway Half Tiles