Gamla fönster som suttit länge behöver underhåll och ibland en mer omfattande renovering för att överleva. I de flesta fall är det något du kan utföra själv, det behövs bara lite tålamod, och sen ger övning färdighet!
Våra innerdörrar tillverkas på traditionellt sätt med spegelfyllningar och ram i massiv furu. På dörren och karmen monterar vi traditionella stapelgångjärn. Sedan är det bara att välja vilket dörrhandtag och andra beslag du vill kombinera med.
Våra kök tillverkas för hand i våra egna snickerier. Ett måttbyggt kök är ett genomtänkt hantverk från ritbord till färdigt kök, helt anpassat efter rummet. Kök och inredning är inte bara anpassade efter rummets mått och förutsättningar, utan följer även husets stil.
Här hittar du allt du vill veta och mer därtill kring stilhistoria, historisk arkitektur och stilepoker. Inspiration, kunskap och renoveringsguider för byggnader från sekelskiften fram till senfunkis. Du hittar också artiklar om byggnadsvård ur olika perspektiv och historiska platser och personer eller berättelser för nöjes skull.
Vi vill inget hellre än att inspirera dig till att renovera tidsenligt, att följa husets historia och att helt enkelt våga prova och inspireras och inspirera andra. Inget gör oss gladare än att få ta del av era projekt!
Finns i nummer 1-50 i scrollista. Kontakta info@byggfabriken.com om du önskar beställa ett annat nummer.
Byggfabrikens emaljskyltar är tillverkade enligt gammal svensk hantverkstradition och äldre förlagor. Skyltarna är handgjorda i Sverige sedan 1893.
Emaljskyltar blev vanliga under slutet på 1800-talet. Sedan dess har de varit populära genom sekelskiftet 1900, 1920-talet och funkis, främst för sin levande yta och att de håller sig blanka och fina över tid. Emaljen gör skylten väderbeständig och skyddar från rostangrepp.
En emaljskylt kan hålla i princip hur länge som helst så länge emaljen skyddas från sprickor eller avslagna flisor som gör att fukt tillåts komma in.
Skyltarna är kupade för att vara formstabila. Texten ligger i relief mot bakgrunden vilket vittnar om att skyltarnas glasemalj bränns i flera lager. Skruvhålen är försedda med öljetter så att emaljen inte ska spricka när man skruvar fast skylten. Även baksidan av skylten är emaljerad för att förhindra rostangrepp.
En emaljskylt är en hantverksprodukt som är mycket tålig mot slitage och har en levande yta. Traditionellt används emaljskyltar som gatunamnsskyltar, som husnummer eller inomhus för att markera ett rums användning, exempelvis ett kök, skafferi eller wc.
Husnummer finns både i äldre stil och i funkis. Gatunamnsskyltarna specialtillverkas på beställning där texten läggs in manuellt. Även nummerskyltar tillverkas på beställning och kan därför anpassas efter önskemål som högre nummer eller i kombination med bokstäver.
Emalj är en hård och glasliknande beläggning som i hög värme smälts fast på ett hårt underlag. Öljetterna som sätts runt skruvhålen förhindrar att emaljen spricker men försök ändå att undvika att dra åt skruvarna för hårt. Mindre emaljskyltar utan öljetter skruvas upp försiktigt för att undvika sprickor i emaljen.
Tillverkningen av våra emaljskyltar är ett hantverk från början till slut.
Tillverkningsprocessen av våra emaljskyltar
En plåt i rätt storlek klipps till, slipas fri från vassa kanter och kupas till i formen med en gummihammare så att den får precis den konvexa form som välgjorda emaljskyltar i originalutförande har.
Hål för uppskruvning stansas.
Skylten grundemaljeras på båda sidor och emaljeras sedan i flera omgångar för att få det jämna, tjocka lagret som ger djup och glans till färgen och skyddar den underliggande plåten.
Text och siffror läggs på för hand med hjälp av schabloner för att till sist slutbrännas, och för gatuskyltar och husnummers del, förses med öljetter runt skruvhålen.
@byggfabriken - Inspirera & Inspireras
Byggfabriken på Instagram. Tagga med @byggfabriken så kan din bild synas här.