INSPIRATION/PROJEKT

Kakel till Restaurang Kommendören

Krögarduon Kristofer Sandström och Christian Olsson ville öppna en restaurang med inspiration från bistrokulturen i New York med möbler i mörkt trä, vita kakelväggar och bås.

FAKTA OM PROJEKTET

 

Specialbeställning av kakel med svängda kakelplattor och lister för både inåtgående och utåtgående hörn för att förse uppdragsgivaren med alla funktioner, kvaliteter och utseende projektet efterfrågade.

 

Uppdragsgivare: Krögarduon Kristofer Sandström och Christian Olsson

Adress: Kommendörsgatan, Stockholm

År: 2014

 

 

FAKTA OM PROJEKTET

Specialbeställning av kakel med svängda kakelplattor och lister för både inåtgående och utåtgående hörn för att förse uppdragsgivaren med alla funktioner, kvaliteter och utseende projektet efterfrågade.


Uppdragsgivare: Krögarduon Kristofer Sandström och Christian Olsson

Adress: Kommendörsgatan, Stockholm

År: 2014

Bardel med höga pallar och kaklade väggar i vitt högblankt kakel. Bardel med höga pallar och kaklade väggar i vitt högblankt kakel.
Hörn i restaurang med höga pallar och kaklade väggar i vitt högblankt kakel. Hörn i restaurang med höga pallar och kaklade väggar i vitt högblankt kakel.

Lokalen

Restaurangen ligger mycket lämpligt, med tanke på namnet, på Kommendörsgatan i Stockholm och försågs med kaklade väggar i hela matsalen med typiska detaljer från amerikanskt sekelskifte med väl genomtänkta detaljer såsom kakel i och runt hörn samt krönlister. Slutresultatet blev en helt perfekt plattsättning. Kaklet är satt med högsta möjliga omsorg med trådtunna fogar och bra möten utan synliga fogsprång.

Lokalen delas tydligt upp i en del med halvkaklade väggar och småbord och stolar och en livligare del med barmiljö och helkaklade väggar.

Historia

Subway tile är ett glaserat kakel som sattes på väggarna i New Yorks tunnelbanestationer under tidigt 1900-tal. De var lätta att rengöra från smuts och klotter och den vita kakelväggen accentuerades ofta med stationens namn eller berömda byggnader i färger som bröt av mot det vita. Stilen blev mode för badrum och kök runtom i USA både för sin estetik och för de fördelar de hade i att vara lätta att hålla rena och få bort fläckar från samtidigt som de reflekterade och hjälpte till att ta fram ljuset och hjälpa fram den tidens störta mål och ideal. Nämligen renhet och hygien. Mer än hundra år senare är dessa plattor mer populära än någonsin, både bland privatpersoner, inredare och hantverkare.

Restaurangdel med halvkaklade väggar i cremevitt med krönlist. Restaurangdel med halvkaklade väggar i cremevitt med krönlist.
Toalett med halvkaklade väggar i Half Tileformat och profilerat avslut. Toalett med halvkaklade väggar i Half Tileformat och profilerat avslut.

Plattorna tillverkas fortfarande i USA och använder sig av originalkatalogernas mått och tillverkningsmetoder från början av 1900-talet. Detta är den enda kakelplattan som kan användas för att restaurera och renovera amerikanskt originalkakel eftersom de har exakt samma storlek, tjocklek och lyster.

I Byggfabrikens ordinarie sortiment kan du hitta liknande svängda plattor för inåtgående och utåtgående hörn i vårt sortiment från HE-Smith.

Kaklat hörn med omslutande kakelplattor i vitt. Kaklat hörn med omslutande kakelplattor i vitt.
Utskjutande vägg, kaklad och försedd med krönlist. Utskjutande vägg, kaklad och försedd med krönlist.