Rostiga beslag för fönster, ventilation och dörr. Rostiga beslag för fönster, ventilation och dörr.
RENOVERINGSHJÄLPEN / FÄRG & YTBEHANDLING

Rostskydda beslag

Det finns flera olika metoder för att rostskydda beslag. Beslag i obehandlat stål bör alltid rostskyddas för att undvika att de med tiden äts upp av rosten, särskilt om de är placerade utomhus eller i fuktig miljö. Obehandlat gjutjärn beter sig lite annorlunda jämfört med obehandlat stål. Gjutjärn får rost på ytan men rosten tar sig inte in i materialet. Men för att undvika att t.ex. få rostfläckar på tapeten från rosettventilen bör gjutjärnsbeslag som ska monteras inomhus rostskyddas.

Rostskydd inomhus och utomhus

Inomhus målas ofta beslagen i samma färg som underlaget de är placerade på, eller gnids in med linolja för lyster och skydd. Det går också bra att linoljebränna beslagen. Undantaget är gjutjärnsventiler som transporterar kall eller fuktig luft eller ånga. Dessa bör du rostskydda med rostskyddsfärg.

Rostskyddsfärg inomhus

Vare sig du vill måla ett beslag eller behålla det omålat börjar du med Isotrol klarlack grund. Den ger en klar blank yta. Den finns på burk för målning med pensel och även som spray för de beslag med svåråtkomliga skrymslen eller dekorativa ornament. Efter att du målat eller sprayat med grundlacken kan du välja mellan att låta beslaget vara som det är eller måla med linoljefärg eller valfri färgtyp. Det är vanligt att måla in beslaget med linoljefärg i samma kulör som en panel eller i samma kulör som en vägg eller fönsterbåge.

Rostskyddsfärg utomhus

För att skydda nya beslag utomhus börjar du med Isoguard. Efter att du målat beslaget och sett till att du kommit åt överallt, kan du måla över det med valfri färgtyp.

Redan rostigt beslag: För att hindra att rosten sprider sig och bryter ner metallen behandlar du först med Isotrol klarlack grund och sedan Isoguard. Efter den behandlingen kan du måla med vilken typ av färg du vill.

Linoljebränning

Ett traditionellt sätt att rostskyddsbehandla beslag är att linoljebränna dem. Det är en rostskyddsmetod som går ut på att man ”bränner” in linolja i metallen. Beslaget får en mörk vacker färg och ett rostskydd som funkar både målat och omålat. Linoljebränning görs genom att beslaget hettas upp i ässja eller i gaslåga tills stålet glöder. Då doppas det i linolja. En mindre explosion uppstår och beslaget blir svart och skyddat mot rost. Denna metod lämpar sig bäst för beslag som ska sitta inomhus.

Förzinkning

Vissa beslag finns även som förzinkade. Förzinkningen är en elektrisk process som rostskyddar beslagen. Förzinkade beslag behöver alltså inte ytterligare rostskyddsbehandlas innan målning, utan målas direkt i valfri kulör.

Rostiga beslag för fönster med färgrester. Rostiga beslag för fönster med färgrester.

Gjutjärn utomhus

Gjutjärn oxiderar om den inte rostskyddas. Processen ser ut som rost men går att borsta eller skrapa bort och kommer därefter inte att komma tillbaka. Det bryts med andra ord inte ner av rosten på smma sätt som stål. Föredrar du istället den klassiska, rostiga, ytan kan du såklart låta processen ha sin gång och beslaget kommer på ett par månader att ha uppnått en vacker, brunsvart färg. Se bara till att underlaget inte färgas av rostigt vatten om det skulle regna. Ska beslaget sitta monterat inomhus behöver det rostskyddas för att inte färga av sig på underlagen. Lycka till!