RENOVERINGSHJÄLPEN / BESLAG

Rätt skruv till rätt beslag

Att montera knoppar och lådhandtag är egentligen ingen konst – du behöver bara några få hjälpmedel, nämligen rätt borr och rätt skruv.

Skruv anpassade för beslaget

Till alla våra knoppar och handtag medföljer rätt sorts träskruv; oftast kullerförsänkt spårskruv i samma material som beslaget. En del knoppar och handtag har genomgående skruv, det vill säga en skruv som går igenom luckan/lådan från baksidan och i beslaget. Här berättar vi hur du går tillväga!

 

Hålen för en krok markeras på väggen med hjälp av en blyertspenna. Hålen för en krok markeras på väggen med hjälp av en blyertspenna.

Så här monterar du beslag med träskruv:

  • Sätt eller mät ut beslaget där det ska sitta och markera hålen med en blyertspenna.
  • Förborra lika djupt som skruvens längd med ett borr som är ca 1 mm mindre än skruven. De flesta av våra beslag har 3 mm skruv, alltså förborrar du i så fall med en 2 mm borr. Detta är särskilt viktigt om det är ett hårdare material än trä du skruvar i, exempelvis MDF.
Mässingsskruvarna skruvas på plats för hand med en skruvmejsel. Mässingsskruvarna skruvas på plats för hand med en skruvmejsel.

 

  • Skruva i spårskruven med en platt skruvmejsel som passar i spåret. Skruva i skruven lagom hårt, du behöver inte ta i så att du spricker.
Två m4-skruvar tillsammans med ett handtag. Två m4-skruvar tillsammans med ett handtag.

Så här monterar du beslag med genomgående skruv:

  1. Märk ut hålet med en blyertspenna.
  2. Den vanligaste skruven för beslag är M4, dvs en 4 mm tjock skruv. Skruven ska gå helt igenom luckan/lådan, borra därför ett hål med en 4 mm borr (eller med samma mm som skruven).
  3. Håll knoppen/beslaget mot utsidan och skruva i skruven i beslaget från insidan.
Hålen borras för att skruva fast lådhandtag. Hålen borras för att skruva fast lådhandtag.

 

 

Tänk på

Mässing är ett mjukt material. Var försiktig när du drar i skruven så att du inte drar sönder spåret!

Det är också viktigt att du förborrar med ett borr som är ca 1 mm mindre i diameter än skruven. Då riskerar du inte att skruven bryts i skruvhålet när du skruvar i den.
Alla skruvar ovan finns i vårt sortiment. Du hittar dem här.