RENOVERINGSHJÄLPEN / STIL- & ARKITEKTURHISTORIA

Kök: Funkis – Stilhistoria

Funkisköken är själva startskottet för folkhemmets praktiska kök. Även sekelskiftes- eller tjugotalskök kan ju vara både vackra och praktiska förstås, men det var med funkisen som bänkhöjder, rörelsemönster, förvaringslösningar och hjälpmedel på allvar letade sig in i var mans bostad. Praktiska anpassningar som också avspeglar sig på de sekelskiftes-, tjugotals- och lantkök vi bygger idag.

Funkisen – den nya stilen

Med funktionalismen i slutet av 1920-talet introducerades en helt ny stil och standard. Köken skulle vara rena, enkla och praktiska. Det betyder inte att de saknade detaljer. Tvärtom var detaljarbetet noga men diskret; väl avvägda proportioner, geometriska former och ljusets speglingar i släta ytor skapade en vacker helhet.

Ett möte mellan vetenskapen och hemmafrun

För att grundligt utreda hur det mest rationella och praktiska köket behövde se ut bedrevs idoga studier och tester som fastställde allt från rörelsemönster och lämpliga arbetshöjder för varje moment av det dagliga hushållsarbetet. Hemmens forskningsinstitut drog upp riktlinjer och standarder in i minsta detalj, allt för att öka möjligheterna för fler att få tillgång till ett effektivt och praktiskt hem.

Måttbyggt kök i funkisstil med skarvlös bänkskiva som löper över inåtgående hörn. Även underskåpen följer samma form. Måttbyggt kök i funkisstil med skarvlös bänkskiva som löper över inåtgående hörn. Även underskåpen följer samma form.
Måttbyggd skåpssektion i funkisstil, målad med vit linoljefärg och med tidsenliga beslag i förnicklad mässing. Måttbyggd skåpssektion i funkisstil, målad med vit linoljefärg och med tidsenliga beslag i förnicklad mässing.
Funiskök i vitt med klotlampor i taket och kolmårdsmarmor på golvet. Funiskök i vitt med klotlampor i taket och kolmårdsmarmor på golvet.

 

Välplanerade kök för effektivt hemarbete

Köken planerades för att underlätta köksarbetet så mycket som möjligt. Ett typiskt funkiskök på 1930- och 1940-talet hade en spis framför murstocken utan överskåp. På väggen satt en klotlampa med porslinshållare för belysning och matoset vädrades ut genom skorstenens ventilgaller, ibland med en på ventilen påmonterad fläkt. Sedan följde en bänk med vask och förvaringsskåp och lådor. Överskåpen gick ända upp till taket men varierades med en undre skåpsrad med lägre och grundare luckor, alternativt en rad med skjutluckor.

Funkiskök i vitt med rött och vitt klinkergolv av hexagonformade plattor. Funkiskök i vitt med rött och vitt klinkergolv av hexagonformade plattor.
Måttbyggt funkiskök i vitt med mässingsknoppar. Hylla med glasskäppor. Måttbyggt funkiskök i vitt med mässingsknoppar. Hylla med glasskäppor.
Måttbyggt kök i funkisstil, vitmålat med linoljefärg. Måttbyggt kök i funkisstil, vitmålat med linoljefärg.

Framåt femtiotalet blev hela snedställda överskåp vanligt, och fram på 60-talet var det hela raka skåp som gällde.
De släta överfalsade luckorna hade inga spegelramar, utan en mjukt rundad eller fasad profil som gav ett mycket tunnt och diskret uttryck. Som knoppar användes ofta så kallade ”snabelbeslag” en skåpregel med fjädrande handtag, knoppar med enkla former, och lådhandtag i plåt. De praktiska redalådorna, förvaringslådor i glas för torrvaror som salt och mjöl var populära praktiska inslag.

På våra kökssidor kan du läsa om Byggfabrikens måttbyggda funkiskök, och hur du går tillväga för att få ditt eget måttbyggda kök i originalstil och originalkvalitet som följer husets stil.

Vitt måttbyggt funkiskök med snedställda luckor undertill överskåpen. Köksö med betongskiva. Vitt måttbyggt funkiskök med snedställda luckor undertill överskåpen. Köksö med betongskiva.
Vitt måttbyggt funkiskök med snedställda luckor undertill överskåpen. Förnicklade tidsenliga beslag i förnicklad mässing. Köksö med betongskiva. Vitt måttbyggt funkiskök med snedställda luckor undertill överskåpen. Förnicklade tidsenliga beslag i förnicklad mässing. Köksö med betongskiva.
Måttbyggt funkisskök med raka, släta sektioner och beslag i förnicklad mässing och rostfritt stål. Marmorskiva som stänkskydd och bänkskiva. Måttbyggt funkisskök med raka, släta sektioner och beslag i förnicklad mässing och rostfritt stål. Marmorskiva som stänkskydd och bänkskiva.