RENOVERINGSHJÄLPEN / FÄRG & YTBEHANDLING

Kalka brädgolv – så gör du

Att behandla ett brädgolv med kalk är en urgammal metod för att göra golvet hårt och motsåndskraftigt mot smuts och slitage. Metoden var vanlig i södra Sverige som var rikt på kalk. Eftersom kalk har en bakteriehämmande effekt användes metoden flitigt i kök och skafferi. Ytan blir hårdare för varje gång du såpar den.

Det som också händer med ytan är att den blir mer motståndskraftig både mot insugning och mekaniskt slitage med en kombination av kalk och såpa eller linolja. Dessutom blir träet också aningens ljusare jämfört med bara såpa.

 

Ett ljust, tåligt och hårt golv

Att kalka ett golv är en mekanisk metod som du gör för hand vilket har den fördelen att du har full kontroll över resultatet genom hela processen. Metoden ger golvet en ljus finish och kalken sjunker ner i fibrerna, förseglar porerna och reagerar tillsammans med träet och gör det hårdare.

Behandlingen riktar sig till furu- eller grangolv. Vi rekommenderar inte att du provar den här golvbehandlingen på lövträ då garvsyran, speciellt i ek, reagerar med kalken och gör att träet istället mörknar.

Det här behöver du

Linsåpa alternativt vitsåpa
Kalk
Skurlevang med skaft
Skurtrasa
Hink
Slippapper
Eventuellt kokt linolja

Ett golv har behandlats med kalkmjölk. Ett golv har behandlats med kalkmjölk.

För att kalka golv

Innan du börjar

Det kan vara lämpligt att våttorka golvet med vatten och slipa längs träfibrerna före första behandlingen för att undvika kraftig fiberresning efter kalkskurningen.

Ett brädgolv behandlat med kalk. Ett brädgolv behandlat med kalk.

Med kalk och linsåpa

 • Förbered kalkmjölk genom att blanda 1 del kalk och 5 delar vatten. Låt stå över natten.
 • Vispa upp kalkmjölken och stryk ut över golvet, skura sedan in det i golvet. Torka bort all överflödig kalk när den börjar torka in. Kalk som ligger kvar vid såpning blir mycket hård och svår att få bort.
 • Låt golvet torka.
 • Borsta bort löst kalkpulver.
 • Såpskura med en såpalösning på 1 del linsåpa och 5 delar vatten.

 

 

Kalk med olja

Väljer du istället att använda dig av metoden kalk och olja kommer golvet att bli lite mindre vitt på grund av att oljan gör att kalken blir transparent.

Ett brädgolv i furu behandlat med kalk. Ett brädgolv i furu behandlat med kalk.

Med kalk och linolja

 • Förbered kalkmjölk genom att blanda 1 del kalk och 5 delar vatten. Låt stå över natten.
 • Vispa upp kalkmjölken och stryk ut över golvet, skura sedan in det i golvet. Torka bort all överflödig kalk när den börjar torka in. Kalk som ligger kvar vid såpning blir mycket hårt och svårt att få bort.
 • Låt golvet torka.
 • Borsta bort löst kalkpulver.
 • Såpskura med en såpalösning på 1 del linsåpa och 10 delar vatten.
 • Ytbehandla tunt med kokt linolja.
 • Torka bort överflöd som inte drar in i virket.

Vill du ha ett ännu vitare golv kan du upprepa behandlingen. Dock kan det vara bra att veta att det inte lönar sig att lägga på extra tjockt med kalk eller en starkare lösning. Det gör bara att det blir ett stort överskott av kalk på golvytan som istället hamnar på strumporna när du går på golvet.