STIL- & ARKITEKTURHISTORIA

Måla golv – ett sant nöje

Att måla golv har en lång tradition bakom sig. Från 1700-talet och fram till tidigt 1900-tal målade man ofta enklare brädgolv för att få det att se ut som ett dyrare material, som ett finare träslag eller för att imitera sten- eller klinkergolv. Under 1700-talet var det framförallt i finare miljöer som i herrgårdar och våra större städer som man hade råd att måla golven. Framåt 1800-talet blev det vanligare hos gemene man.

I linje med övrig stilhistoria har också golven gått från att ha mörka, mustiga röda och bruna toner till ljusare, grå kulörer med mindre, och stramare dekor eller mönster.

Mönster, kulörkombinationer och patina

Linoljefärg har en fantastiskt bra vidhäftningsförmåga och ger ett stryktåligt och täckande resultat. Samtidigt som att måla ett slitet trägolv kan förlänga livslängd betydligt utan att behöva slipa. Ett målat golv är dock inte lika slitstarkt som exempelvis ett klinkergolv och går inte att underhållas genom att likt ett oljat golv stryka på ett nytt lager. Målar du i ett rum där många fötter passerar, speciellt om vissa bär skor, kommer färgen att slitas ner. Men också ett målat golv med patina är vackert i sig.

slitet mönstermålat golv slitet mönstermålat golv
Foto: Isabelle McAllister/@isabellemcallister
Nymålat mönstrat golv Nymålat mönstrat golv
Foto: Isabelle McAllister/@isabellemcallister

Å andra sidan gör det att du kan byta kulör eller mönster när du får lust. Linoljefärgen kan målas i många skikt utan att den gamla färgen måste skrapas bort. Den åldras mjukt och får sin patina genom det mekaniska slitage som kommer av att man går på golvet. Istället för att flagas slits den ner mjukt och blottar så småningom underlaget. Detta kan du utnyttja på ett fint sätt genom att t.ex. måla den första eller andra strykningen i avvikande kulör som då kommer att visa sig med tiden på de områden där du går mest.

Mer om hur du går tillväga för att måla med linoljefärg hittar du här.

Till skillnad från andra golvbehandlingar, som pigmenterad såpa och olja där det inte går att förutse resultatet med exakthet, fungerar färg mer precist. Allt beror istället på hur tunnt du stryker färgen och hur stadig du är på handen. Och några små missar här och där förloras karaktären!

 

 

Målat golv i butiken på Södermalm Målat golv i butiken på Södermalm
Målning av golv i butiken på Södermalm Målning av golv i butiken på Södermalm
Målat golv i detalj Målat golv i detalj

Innan du börjar

Allt du behöver förbereda innan du börjar är att se till att golvet är riktigt rent och fritt från smuts och fett. Beroende på vilket resultat du vill ha kan du gå över golvet med fint sandpapper för att få ner ojämnheter innan du börjar. Sedan är det bara att, skissa, klippa till mallar och maskera. Beroende på mönsterbild kan det vara lämpligt att antingen maskera med tejp eller skissa upp hela mönstret på golvet och måla på frihand. Vanligtvis innebär det mer jobb att hålla på och tejpa, speciellt som färgen gärna blöder igenom tejpen. Med en tunn och bra pensel har du mer kontroll.

Ta din tid

Se till att du har gott om tid när du ska måla ett golv. Både för att ha tid med vilopauser för nacken och knäna, och för att hålla torktiderna mellan varje strykning. Även för golv stryker du linoljefärg i tre strykningar för bästa resultat.

 

Fersissat golv i två bruna toner Fersissat golv i två bruna toner
Målat golv i pastellfärger Målat golv i pastellfärger

Andra sätt att färgsätta

Ett annat sätt att måla golv är att använda sig av pigmenterad fernissa, olja, eller vax. Effekten blir inte täckande som målat och golvet får en fantastisk lyster och slitstyrka.

Det fernissade golvet finns att titta närmare på i vår butik i Vasastan. Det är målat med Le Tonkinoisfernissa med några procent linoljefärg av kulören bränd umbra i botten. Efter det skissades rutorna upp och målades med en tunn pensel med mer bränd umbra i de bruna rutorna. Sist ströks hela golvet med ofärgad fernissa i två lager. Det ser nästan ut som intarsia!

Ett lite slitet målat golv kan fortfarande vara andlöst vackert. Det målade golvet har färgsatts i pastelliga, mjuka toner och finns inne i personalrummet i vår butik i Vasastan. Det är målat med linoljefärg i fem olika kulörer.