RENOVERINGSHJÄLPEN / KAKEL & KLINKER

Kakel och fog – massor av kombinations­möjligheter

Variationsmöjligheterna är många när det gäller kakel, vare sig du väljer att hålla det enkelt vitt eller vågar dig på att gå loss med mönster och färg. Våra kakelplattor är glaserade i flera lager med för riktigt djupa kulörer med en högblank yta.

Lek med kulör, sättningsvariationer och profiler

När du bestämt dig huruvida det blir vitt eller någon av alla våra andra kulörer, om du tänker sätta kvadratiska Field Tiles eller rektangulära Half Tiles, kan du även välja att kombinera med någon av våra socklar och profilerade lister. De flesta plattor och lister finns i alla kulörer.

Eller så väljer du att hålla det enkelt och rent med kakel i Brilliant White.  För att få ett snyggt och enkelt avslut har vi avslutningsplattor med rundad kant både för Field Tiles och Half Tiles. Här finns ett otal olika varianter att välja mellan. Eller vad sägs om en platta med rundad långsida, en med rundad kortsida eller två rundade sidor, eller en platta som sluter om ett hörn – antingen utåtgående eller inåtgående?

Badrum med vitt kakel på väggarna och svarta kakellister upptill Badrum med vitt kakel på väggarna och svarta kakellister upptill
Toalett med vinrött kakel i kulören Burgundy Toalett med vinrött kakel i kulören Burgundy

Kakel kan sättas på flera sätt men de vanligaste varianterna historiskt är i tegelförband eller, som syns här, i rakt förband.

Att välja fog

När du har valt vilket kakel du vill sätta kommer du till valet av fog. Vi rekommenderar gärna en mörkare, traditionell sådan, exempelvis en cementgrå fog, i alla fall om du har tänkt kakla vitt. Fogen förr var cement/kalkbaserad och hade därför naturligt kulören mellangrå/cementgrå. Det blir ju också så rackarns snyggt mot det vita!

Fundera över vad du vill framhäva i kombinationen med kaklet och fogen: En mörk fog mot en ljus platta ger ett grafiskt intryck där mönstret träder fram tydligt. Med en ljus fog och ljus platta blir effekten den motsatta, nämligen en jämnare yta med svaga kontraster. En helt vit fog kan dock vara lite klurig att hålla ren och fräsch från fläckar. Har du valt en kulör på kaklet kan det vara idé att tänka lite kring vad som tar fram kulören bäst, en mörk eller ljus fog. Bra att tänka på är att ljusgrå fog upplevs vit mot mörka plattor, och svagt grå mot ljusa plattor. Lägg alltid en så smal fog som möjligt, då får du ett enhetligt resultat i linje med originalstilen.

Kaklat hörn med omslutande vita kakelplattor Kaklat hörn med omslutande vita kakelplattor
Kaklat hörn i vinrött med dekorativ profilerad kant Kaklat hörn i vinrött med dekorativ profilerad kant