RENOVERINGSHJÄLPEN / FÄRG & YTBEHANDLING

Auro + Byggfabriken = tysk ingenjörskonst möter svensk smaktradition med omsorg om framtiden

Finstämda kulörnamn och mjuk framtoning till trots är det många års dedikerad forskning och utveckling som ligger bakom Auros sortiment, med högsta prioritet på en både hållbar produkt och framtid för vår planet. Förutom ekologiska färger för väggar och tak finns produkter för naturlig ytbehandling, underhåll och rengöring.

På Auros högkvarter i tyska Braunschweig är det labbrock, provrör och mikroskop som gäller. Färgen tas fram med precision och expertis, med höga ambitioner att hålla sig långt under de gränsvärden som råder för färgframställning i Europa idag.

Framtidens kemi finns i växtriket i en enorm rikedom av arter

Här erbjuds en oändlig mängd material för produktion av biologiskt nedbrytbara färger. Varje enskild planta fungerar som en fabrik med produktionsprocesser som inte lämnar avfall. Växterna kan producera cellulosa i stammen, pigment i bladen, vax på bladens yta, fett och protein i frukterna samt dofter och hartser i blommorna.

Gammaldags maskin i metall för färgtillverkning i Auros färgfabrik. Gammaldags maskin i metall för färgtillverkning i Auros färgfabrik.

Tak -och väggfärg från Auro

Hur det började

På besök i Braunschweig visas vi runt av parhästarna Matthias Freund och Dr Lettau. Här har det i över trettio år tillverkats och utvecklats ekologiska färger och ytbehandlingar. Detta med ett genomgående hållbarhetsperspektiv och certifierad koldioxidneutral tillverkning. Med sin, för oss, tyska återhållsamhet skönjer vi en stor passion kring både produkterna och företaget. Dr Lettau är extra stolt över sin senaste innovation – bindemedlet Repeblin som består helt av förnyelsebara komponenter från växtriket. En uppfinning som numera återfinns i all Auros färg för tak och vägg. I likhet med många andra företag startades Auro småskaligt med en stor vision. Med en serie milda rengöringsmedel för att steg för steg och genom idogt arbete närma sig en lansering av en serie färger helt fria från lösningsmedel. Sedan 1983, när Dr Hermann Fischer grundade företaget, har målet varit färg och ytbehandling fria från lösningsmedel och plaster med hjälp av råmaterial från växtriket.

De såg redan då de problem som tillverkningen av konventionella färgtyper för med sig, såväl under tillverkning och användning som under sin livstid. En akrylatfärg innehåller exempelvis utöver små, små plastkulor som bildar en film på väggytan, även en rad olika kemiska tillsatser i form av mögelhämmande medel, torkmedel, förtjockningsmedel, konserveringsmedel, vidhäftningsförbättring och glansmedel.

Genom att blanda flera olika ämnen kan tillverkaren även undvika att innehållsdeklarera ämnen som inte är tillåtna var för sig över en viss mängd. Tillsammans blir det en cocktaileffekt. Vi andas in luft som innehåller massvis av ämnen som kommer från byggnader och restavfall spolas ut i avloppsvatten.

Maskin för tillverkning och blandning av aurofärg full av färgstänk i olika kulörer. Maskin för tillverkning och blandning av aurofärg full av färgstänk i olika kulörer.
Ett bord med en svart bakelittelefon mot rosa vägg målad med Auro väggfärg, kulör Sidenväveriet. Ett bord med en svart bakelittelefon mot rosa vägg målad med Auro väggfärg, kulör Sidenväveriet.

På vägen har Auro fått flera priser för sitt arbete med att både hålla en hög kvalitet och inte kompromissa med innehållet. Under 2017 nådde Auro en av sina hittills viktigaste milstolpar genom att vara först med ett fullskaligt brytningssystem för väggfärg som jobbar med brytpastor av enbart mineraliskt pigment.

Dr Lettau visar oss vidare i Auros framtidsfabrik där vi möter labbpersonalen i färd med att testa de produktförbättringar och nya innovationer de ständigt jobbar med. Labbet och fabriken är tätt sammankopplade för att göra det lätt för labbpersonal att testa saker live i fabriken utan onödig väntetid. Det råder ordning och reda och miljön är anspråkslös, på gränsen till trist, vilket ger oss en tydlig känsla av att det är produkten som spelar roll och får tala för sig själv.

Fram till för bara några år sedan krävdes det en hel del engagemang och kunnande att måla med Aurofärg. Det handlade om att blanda till kulören själv efter recept och olika specialanpassningar som gjordes manuellt. För Byggfabriken innebar det att vi i butikerna bröt väggfärgen efter recept genom att väga pigmenten och sedan vispa färgen till en jämn kulör.

En hand tar i påsar i ett ställ på besök hos Auros färgtillverkning. En hand tar i påsar i ett ställ på besök hos Auros färgtillverkning.
En maskin i silvrig metall med flera olika kärl och behållare för färgtillverkning. En maskin i silvrig metall med flera olika kärl och behållare för färgtillverkning.

Var vi är idag

Idag har vi kommit så långt att vi kan stå i våra butiker tillsammans med kunden och ta några klunkar kaffe medan en maskin bryter kulören efter fastställda recept. En annan maskin skakar därefter färgen jämn. Att även kunna bryta kulörer efter det svenska NCS-systemet kändes länge som ett högt satt mål, men där är vi idag.

Sedan 2015 är Byggfabriken stolta återförsäljare av Auro i Sverige och har kunnat spela en större roll i Auros resa mot en mildare och hälsosammare måleribransch för både proffs och hemmafixare. I samförstånd har vi tagit fram en grafisk profil för etiketter och informationsmaterial och kulörer som passar den nordiska marknaden. I ett nära samarbete har vi kunnat ta del av varandras styrkor.

Sist men inte minst, eller som en röd tråd att knyta ihop säcken med, erbjuder vi även lackfärg från Auro. Med ett växtbaserat bindemedel är lackfärgen ett miljövänligare alternativ till konventionella snickerifärger, fri från giftiga lösningsmedel. Lackfärgen består av en blandning av mineraliska pigment samt ett växtbaserat bindemedel (Decovery®) som är unikt för Auros lackfärg. Auro lackfärg går att bryta enligt Byggfabrikens egna kulörserier.

Vad nästa steg blir i Byggfabriken och Auros gemensamma historia? Det återstår att se.

Maskin för tillverkning av Auros färg med olika slangar och knappar som leder till olika behållare. Maskin för tillverkning av Auros färg med olika slangar och knappar som leder till olika behållare.
Växt med gröna spetsiga blad och skira orange blommor mot en bakgrund målad med väggfärg, kulör Sandsten. Växt med gröna spetsiga blad och skira orange blommor mot en bakgrund målad med väggfärg, kulör Sandsten.

Ytbehandling från Auro