RENOVERINGSHJÄLPEN / KAKEL & KLINKER

Victorian floor tiles - Engelska klinkers

Victorian floor tiles är engelska golvklinkers som i utseende och kvalitet överensstämmer med traditionella klinkers som förr lades i offentliga utrymmen, trapphus, badrum bland annat.

En klinker med oändliga kombinationsmöjligheter

Klinkern är matt, genomfärgad och oglaserad med skarpa kanter och finns i 16 olika färger och en rad geometriska former för mönsterläggning. Små nyansskillnader kan förekomma. Blanda plattor från olika paket vid läggning. Då klinkern inte skärs efter bränning kan storleken på plattorna variera med +/- 1% från angiven storlek. Vid läggning får man justera fogen för att kompensera eventuell storleksskillnad på klinkern.

Läggning

Plattorna läggs tätt, med ca 1-2 mm fog.

Fogning

Ljusgrå eller ljusare fog rekommenderas. Använd inte svart eller annan mörkt pigmenterad fog. Fukta plattorna innan fogning för att minimera absorbering av fogmassa.

Låt inte fogmassan bränna på plattorna, torka av överflödig fogmassa snabbt för att undvika missfärgning.

Rutigt klinkergolv i svart och grönt Rutigt klinkergolv i svart och grönt
Mönstrat klinkergolv Mönstrat klinkergolv
Foto: Sophia Schyman/@sophiaschyman
Klinkergolv i mönstret Edinburgh Klinkergolv i mönstret Edinburgh
Foto: Hanna Blanksvärd/@villasachs

Ytbehandling

Efter läggning är det lämpligt att ytbehandla plattorna för att göra dem mer smutståliga och lättare att rengöra. Vi rekommenderar behandling med såpa, som är miljövänlig och görs med naturliga råvaror.

Såpa

Ytbehandling med såpa innebär att plattorna behåller sin naturliga färgton och ger dem en silkesmatt yta som tillåter plattorna att åldras naturligt. Använd en fet linsåpa som mättar porerna i ytan på klinkern, vi rekommenderar Byggfabrikens Linsåpa (art.nr 412-101). Rengör golvet med rent vatten, gnid sedan in golvet med en såpblandning (ca 50/50 såpa/vatten) medan golvet fortfarande är fuktigt. Låt torka in i underlaget några minuter och torka sedan bort eventuellt överskott med en fuktig trasa. Golvet kan sedan rengöras med linsåpa vilket innebär att man efterhand underhåller golvet med såpa.

Underhåll och skötsel

Byggfabrikens klinker är öppna oglaserade plattor som kommer åldras och patineras över tid. Även om golvet ytbehandlas kan det bli fläckar om man spiller något med starka färgämnen eller om smuts fått gro in i plattan under en längre tid. Torka bort utspilld vätska med färgämne direkt så minimeras risken för bestående fläckar. Missfärgningar kan till viss del även tas bort genom slipning. Testa med slip- papper på en liten yta, och känn dig fram hur svärtan lossnar. Dammsug hela tiden så att smutsen/slipdammet inte gnids in i plattorna.

klinkergolv i blått och vitt klinkergolv i blått och vitt
Klinkergolv i svart och vit, mönster Flensburg Klinkergolv i svart och vit, mönster Flensburg
Foto: En Trävilla - Anno 1930/@entravilla
Klinkergolv i rött och vitt med mönstrad bård Klinkergolv i rött och vitt med mönstrad bård

Fler klinkermönster

Golvläggning av klinker Golvläggning av klinker
Bild: stylebygunilla

 

 

Behöver du hjälp med att rita upp projekt?

Eller vill du ha hjälp med att beräkna mängd? Maila till oss på kakel-klinker@byggfabriken.com så hjälper vi dig.