STIL- & ARKITEKTURHISTORIA / JUL

Gammaldags julpynt

Var hittar man riktigt gammaldags julsaker, julpynt och juldekorationer? Jo, på Byggfabriken såklart! Vi har med ljus och lykta letat upp klassiskt traditionellt julpynt för att kunna skapa en riktigt gammaldags julstämning. Som vanligt har vi allt det där som man tycker borde finnas, men som inte är så lätt att hitta när man väl börjar leta.

Juldekorationer med flera användningsområden

En av våra favoriter är den gammaldags julgransljushållaren i pressad plåt! Dessa vackra små hållare har kottmönstrade klämmor och är ledade vid fästet så att man kan justera in ljuset att stå rakt i granen trots sina yviga grenar. Och det är ju viktigt så att det inte börjar brinna. För hur trevligt det än är med levande ljus i granen är det än viktigare att såväl gran som hus inte brinner upp, så hantera ljusen med största försiktighet!

En gammaldags gran kräver sina attribut. Julgransljushållare med julgransljus (eller för inbitna modernister; en elljusslinga med hållare i bakelit), platta glitterremsor (även kallade Lametta), flaggirlanger med svenska flaggan, polkagriskäppar och julgranskulor och hängen i trä och halm.

Ett tips är att använda julgransljusen i mindre bordsdekorationer. En kvist granris med ljushållare och julgransljus mitt på bordet skapar en riktigt julig stämning!

Ett tänt ljus i en julgranEtt tänt ljus i en julgran
Dukat bord med granris och tända ljusDukat bord med granris och tända ljus
Klassiska målade trähängen i motiv av domherre och man i folkdräktKlassiska målade trähängen i motiv av domherre och man i folkdräkt

Pappersraden – en platsbesparande favorit

En annan juldekoration med rötter bakåt i tiden, och även den en av våra favoriter, är pappersraderna som kan skapa julstämning lite varstans. På det dukade bordet, på byrån eller i fönsterkarmen eller varför inte som en ypperlig gåbortspresent eller skicka istället för julkort! Mycket av vårt traditionella julpynt härstammar från 1920-talet då man började kunna köpa juldekorationer i butiken istället för att tillverka själv. Papperspynt med olika tryckta motiv blev vanligt och byttes ut efter högtid.

De riktigt gammaldags motiven är granar och jultomtar, och de mer moderna (och modernt enligt Byggfabrikenmått är 1930-1960-tal) är Lucia med tomtenissar, pepparkaksbockar och de lite mindre domherre-raderna.

Pappersrad med julgransmotiv på kakelugnPappersrad med julgransmotiv på kakelugn
Kattgirlang mot kakelugnKattgirlang mot kakelugn
Pappersrad med motiv av tomte och julbock ovanpå kakelugnPappersrad med motiv av tomte och julbock ovanpå kakelugn

En älskad kattgirlang

Och som vanligt är vi ju alltid lite kära i girlangen med katter! Inte bara för kattmänniskor, men den är så härlig den där katten, som går och sprider julstämning bärandes på en julpudding och har en rosett kring halsen. Tio ganska stora katter på tre meter snöre gör sig mycket fint som fönstergirlang eller över en dörröppning!

Andra klassiker som vi tycker passar perfekt i vårt julsortiment är änglaspel i mässing och förnicklad mässing som skänker en vilsam känsla i adventsstöket med sitt lågmälda plingande. Och de små nätta glaskulorna i silver är ju ett givet inslag i varje julgran!

Byggfabrikens julsortiment

En hand sträcker tänder ljusen i ett änglaspel i mässingEn hand sträcker tänder ljusen i ett änglaspel i mässing
Adventsljusstake i form av ett luciatåg med tända ljusAdventsljusstake i form av ett luciatåg med tända ljus
Hand tar upp en julgranskula i silver ur en kartongHand tar upp en julgranskula i silver ur en kartong