STIL & ARKITEKTURHISTORIA

Arts & Crafts-rörelsen

I vår tid har William Morris fått stå som ensam representant för Arts & Craftsrörelsen. Men vad handlade det egentligen om? Det vi kanske främst tänker på idag är Morris' fantastiska tapeter som fått ett uppsving de senaste åren även utanför byggnadsvårdskretsar. Men Arts & Crafts-rörelsen påverkade även arkitektur och stadsplanering och dess influenser kom att sträcka sig långt utanför Englands gränser.

Med portarna öppna mot industrialismen

Marknaderna började i Storbritannien under senare delen av 1800-talet fyllas av usla, billiga varor som översållades med dekorationer för att dölja brister i utförandet. John Ruskin, författare och konstkritiker, skapade rörelsen prerafaeliterna, som agiterade för ett antiindustriellt återtåg till hantverket och de estetiska värden som de såg i detta.

Ruskin och Morris porträtt Ruskin och Morris porträtt
Bild: Oxford Unversity City Press och Literaryplaces Till vänster ser vi John Ruskin (1819-1900) och till höger William Morris (1834-1896)

En kontrast mot industrialismens ideal

Arts & Crafts-rörelsen uppstod som en motpol mot industrialismen. Den följde upp Ruskins tankar med en längtan tillbaka till något mer genuint och vurmade för hantverk och en personlig stil som visade tydliga spår av handens närvaro istället för det masstillverkade, maskintillverkade. Ett föremål kunde till och med ibland lämnas lite ofärdigt för att ge en mer rustik känsla. Landsbygden sågs som finare än den smutsiga och trångbodda stadsmiljön. Visionen var att allt i den visuella miljön, allt som människan omgav sig med, skulle präglas av denna rustika, dekorerade, genuina och hantverksmässiga stil.

Rörelsen förespråkade äkta material, traditionellt hantverk och enkla former. Dock var formerna mycket ornamenterade, och det krävdes en sann konstnär som Morris att utföra många av de vackra mönsterna. Man kan se en tydlig influens av medeltida och romantiska uttryck i Arts & Craft, ofta även lite sagolika som hus med fasader av stora stenar, lågt sluttande tak, nischer och burspråk.

Soffor och stolar i möbelbroshyr Soffor och stolar i möbelbroshyr
Bild: Morris & Co a revolution in decoration. Utdrag ur en av de tidigaste broschyrerna från Morris & Co och en soffa formgiven av Morris.

Formgivaren och författaren William Morris blev tidigt rörelsens frontfigur och är kanske allra mest känd för sina fantastiskt ornamenterade tyg- och tapetmönster. 1861 grundade han firman Morris, Marshall, Faulkner & Co, senare omdöpt till Morris & Co.

Mönsterskiss och färdigt mönster Mönsterskiss och färdigt mönster
Bild: Birmingham Museums and Art Gallery och Morris & Co. Mönsterskiss och färdig tapet av mönstret Kennet av William Morris.

William Morris – ansiktet utåt

Formgivaren och författaren William Morris blev tidigt rörelsens frontfigur och är kanske allra mest känd för sina fantastiskt ornamenterade tyg- och tapetmönster. 1861 grundade han firman Morris, Marshall, Faulkner & Co, senare omdöpt till Morris & Co.

Inspirerad av Ruskins tankar tillämpade Morris dem i sitt eget arbete: teckning, tapetformgivning, glasmålning, författande och framförallt textil i form av tryck, bildvävnader och broderier. Han ville se konst som en del av vardagslivet, att den skulle tillhöra alla. Som ett led i hans motstånd mot industrialismen skrev han att människan inte bör förslavas av maskinerna och att de som arbetade i fabrikerna skulle må bättre av ljusare, luftigare lokaler och att därmed även produktionen skulle bli bättre.

Morris & Co tillverkade möbler, textilier och tapeter i Arts & Craft-anda, och även om företaget Morris & Co gick i graven strax efter andra världskrigets utbrott, tillverkas fortfarande William Morris underbara tapet- och textilmönster på licens i England.

Gammal tapetrulle med originaltryck av Morristapet. Gammal tapetrulle med originaltryck av Morristapet.
Bild: Morris & Co. a revolution in decoration av Michael Parry. Tapeten Acanthus ritades av William Morris 1874.

Arts & Crafts-rörelsen rörelsens avtryck i stilhistorien

Arts & Crafts-rörelsen lade grunden till många följande stilepoker som Jugend, Art Nouveau, Wiener Werkstätte och i förlängningen även modernismen med sina tankar kring förhållandet mellan ornament och design – att dekorationens uppgift är att framhäva konstruktionen och helhetsformen och inte tvärtom. "Appropriate and significant".

Gregor Paulsson och publikationen Vackrare vardagsvara Gregor Paulsson och publikationen Vackrare vardagsvara

 

Arts & Crafts i Sverige

Parollen att allt i hemmet bör vara vackert känns igen hos samtida profiler som Ellen Key och Carl och Karin Larsson. I paret Larssons konst, textilier och inredning syns en enkelhet, detaljrikedom och vurm för naturen typisk för Arts & Crafts.

Svenska Slöjdföreningen med Gregor Paulsson i spetsen tog fram, "Vackrare vardagsvara" för att få in hantverket och välgjorda föremål i vår vardag. Konstnärer skulle arbeta direkt med fabrikerna för att producera vardagsföremål av hög kvalitet.