RENOVERINGSHJÄLPEN / STIL & ARKITEKTURHISTORIA

50-tal och 60-tal – Stilhistoria

Efterkrigstidens Sverige. Vi börjar återhämta oss efter ransoneringstiden och folkhemsbygget är i full fart. Tidigt femtiotal börjar de glamorösa amerikanska filmerna med de stygga snygga pojkarna på andra sidan atlanten att fylla våra biografer; the Rat Pack med Frank Sinatra i spetsen och glamourösa filmstjärnor som Marilyn Monroe och Joan Crawford ersätter den svala Greta Garbo.

Husmodern är idealet och Hemmens forskningsinstitut konsumenttestar nya praktiska köks- och hushållsmaskiner.

Mamma kan visserligen till och med vara förvärvsarbetande, men idealet är en leende husmor med glatt femtiotalsförkläde och lagt hår som plockar en nybakad paj ur ugnen.

I radion skvalar amerikansk musik, Rock ’n Rollmusiken fördärvar våra ungdomar och brylcrémen flödar.

På hem– och bostadsutställningen H55 i Helsingborg visar Sverige upp det bästa man har att erbjuda inom hem, bostad, design och konsthantverk. Numera världskända svenska formgivare som exempelvis Astrid Sampe, Yngve Ekström och Stig Lindberg var representerade.

Serveringsgång i 50-talslägenhet med klinkergolv i vitt oh rött. Serveringsgång i 50-talslägenhet med klinkergolv i vitt oh rött.
Två olivgröna handfat sida vid sida i badrum med svartvitt golv i mönstret Gloucester. Två olivgröna handfat sida vid sida i badrum med svartvitt golv i mönstret Gloucester.
Sitthörna i kök. Sitthörna i kök.

50-tal

Typiska femtiotalsprodukter är detaljer i teak och trä, glada tapeter, ofta med blommönster, låd- och luckhandtag i kombinerad metall och plast likt draghandtaget Stil 555, plast i köksredskap och behållare, och inredning med detaljer i vit- eller svartlackerad ståltråd. Röd vinyl och kromade detaljer var inspirerat av den amerikanska 50-talsstilen, jukeboxen och vräkiga amerikanare.

50-talskök

50-talsköket hade fortfarande ofta lägre arbetsytor än vad vi är vana vid idag. Senfunkisens praktiska formspråk gällde fortfarande, men gärna med detaljer som snedställda överskåp med teak i grepplisterna, klara pastellfärger eller inredningar helt i teakfanér.

År 1956 kunde vi kolla på TV för första gången och 1962 blev Hylands Hörna den givna lördagsunderhållningen.

Köksstolar i trä tillsammans med köksbord med Perstorpsskiva. Köksstolar i trä tillsammans med köksbord med Perstorpsskiva.
Dörröppning till sovrum med gabondörr med vitt bakelithandtag. Dörröppning till sovrum med gabondörr med vitt bakelithandtag.
Teakkök med turkost linoleumgolv. Teakkök med turkost linoleumgolv.

60-tal

På 60-talet lugnade vi ner oss lite, stramade upp stilen med beigerutiga tapeter, ibland med lintrådar eller nymodigheten sjögräs, brunklädda teakmöbler, klädde oss i kostym och polotröja som the Beatles och the Kinks.  Pappa hade välansat skägg och rökte rak pipa.

Plasten gjorde sig alltmer påmind och slit- och slängsamhället introducerades som en lösning på våra problem; det finns så mycket, att vi kan lika gärna slänga det vi är trötta på och skaffa nytt, äta på engångstallrikar så vi slipper diska, och bygga våra inredningar i sämre material; det ska ändå bytas ut snart.

60-talets kök

Köken blev stramare, kantigare och nya lätta material i stommar och luckor introducerades. Dörrhandtag och knoppar började tillverkas helt i plast, en del minns kanske de typiska dörrhandtagen gjutna i ett  enda stycke i ljusgrå plast. Material i luckor och dörrar var ofta Gabonfanér, ett billigare och lättare alternativ till teaken.

70-tal

Det utskällda Miljonprogrammet sattes igång, och i förorterna byggdes jättelika hyreshus, tillsynes utan någon större estetisk baktanke men desto mer fokus på att råda bot på trångboddheten och bostadsbristen.

I slutet av 60-talet började samhällsmedvetenheten sprida sig bland unga och kloka. Protester mot Vietnamkriget, mot förhärdade samhällsordningar och förlegad moral tog sig uttryck i 70-talets flower power. Var det inte knallgult och blommigt var det i alla fall utsvängt eller psykedeliskt.

70-talshusen och inreddes med furupanel och heltäckningsmatta. Vi har inga specifika exempel på typiska 70-talsprodukter i vårt sortiment än. Men inom en inte alltför avlägsen framtid. Det kommer. Varje tid har sina kvaliteter värda att bevara!