STIL & ARKITEKTURHISTORIA

Allt går att laga och bevara

En trasig gammal toalettstol är väl aldrig lönt att spara tänker du kanske. Men där har du fel, även dessa kan få ett andra liv. Lennart Berg är en riktig legend i byggnadsvårdskretsar med en unik förmåga att få gamla sanitetsporslin att bli som nya, hans specialitet är att restaurera och renovera äldre wc-stolar och tvättställ.

På besök i gamla Kockumsområdet

Tillsammans hade vi tidigare under våren dragit i några trådar för att få tillgång till porslinet inne på gamla Kockumsområdet och nu fick vi nöjet att följa med Lennart och hans kollega genom gamla omklädningsrum, kontorskorridorer, via styrelserum och kök, ända ner till varvsgolvet och källaren där under. Siktet var inställt på att rädda porslin från 1940–50-talet innan byggnaden renoveras till nya hyresgäster och ändamål. Vi tog oss en pratstund om ett av Lennarts största intressen.

Lennart med verktyg på Kockums Lennart med verktyg på Kockums

Lennart, varifrån kommer det här intresset för byggnadsvård och sanitetsporslin?

– Jag och min fru har sedan länge varit medlemmar i Byggnadsvårdsföreningen och vi bor i Gävle i ett hus byggt kring 1910, samt i ett fritidshus i Hälsingland från 1860-talet. Samtidigt har jag varit konsult inom VVS hela mitt yrkesverksamma liv. Däri ligger grunden till ett intresse för äldre wc-stolar,  från en tid då kvalitén på produkterna och främst lystern i porslinet var fantastisk. 

Vilken är toalettens gyllene tidsepok?

– Det finns väl egentligen inget enskilt årtionde eller stilepok, däremot kan man säga att det är en fantastisk känsla att få igång pjäser från 30-40-talet och restaurera dem till nyskick. Porslin och ytskikt med fantastisk lyster. Under 20-30-talet fanns ibland problem med främst det importerade porslinet, som inte var ett tillräckligt hårdbränt gods, vilket kan ge upphov till krakelerad glasyr. Gustavsberg försökte få sina formgivare inom hushålls- och bruksporslin att även jobba med sanitetsporslinet, men de var svårlockade då det inte var lika hög status att jobba med toalettstolar och tvättställ. Men Stig Lindberg formgav ett par tvättställ för Gustavsberg.

Bevarade äldre toaletter utanför Kockums tegelbyggnad Bevarade äldre toaletter utanför Kockums tegelbyggnad

Hur ser en typisk kund till dig ut?

– Det är uteslutande privatkunder och de kommer från hela landet. De senaste 5–10 åren har intresset för att behålla eller skapa en tidskaraktär i badrummet ökat kraftigt.

Om man har eller kommer över en äldre wc-stol, hur gör man för att ta hand om den på rätt sätt?

– Öppnar man en äldre stol eller kran så hittar man inga konstigheter. Det är som en veteranbil. Det är enkelt att förstå, enkla konstruktioner. Det som kan behöva bytas ut är rörliga delar, packningar, käglor, bottenventiler. Jag har reservdelar till de flesta modeller och det jag inte har hittar jag bland annat genom Rörmokare utan gränser, ett forum på Facebook. Är porslinet däremot trasigt eller skadat är det tyvärr inte mycket att göra åt. Det är svårt att laga.

Lennart står med verktyg i händerna och en toalettstol inne på Kockums Lennart står med verktyg i händerna och en toalettstol inne på Kockums

Hur ser dina drömmars toalettstol ut?

– Alltså... en IDO 36-53 från 30–40-talet. Det är en snygg stol. Kantig. Art deco. Det finns tre stora aktörer från den här tiden, svenska IFÖ och Gustavsberg. Och så finska IDO. Det stora intresset nu är för just IDO. Jag har under de senaste 20 åren köpt upp porslin i regionen och det är ett sinande lager. Det finns ett naturligt slut. Och när det är slut får man väl gå över på 60-talets porslin.

Är du intresserad av ett äldre objekt i nyskick kan du ta kontakt med Lennart via hans hemsida.  I Byggfabrikens badrumssortiment finns många exempel på nytillverkade toaletter och handfat som passar fint tillsammans med äldre typer av sanitetsporslin eller kanske i ett nytillkommet badrum i ett äldre hus.