Lampa Wagenfeld

7 795,00 kr
Klassisk Bauhausmodell från 1923. Förnicklat rör och bottenplatta samt glob av vitt opalglas.
Tillfälligt slut i webblager
Se lagerstatus i butik
Denna tidlösa lampa med en opalfärgad halvrund glaskupa på ett skelett av metall, ett skaft och fot av förnicklad metall vilande på små runda fötter.

Wilhelm Wagenfeldt kom till Bauhausskolan i tyska Weimar som 24-åring och stannade efter studierna även kvar som lärare under ett par år. 1924 formgav han som en del av sitt gesällprov den första modellen av lampan med beteckningen WG24, eller Bauhauslampan, som den även kallas. Den har kommit att bli en av Bauhausrörelsens största ikoner och har med sin rena form och kombination av glas och metall fått representera den tidiga modernismens designprinciper och formspråk. Den konstruerades av delar för att passa för serieproduktion och samtidigt ha en hög hantverksmässig kvalitet, allt i linje med Bauhaus ideal. I och med det har den även kommit att bli en symbol även för modern design i stort där formen följer funktionen.

Lampan har flera välarbetade detaljer såsom det lilla dragsnöret som tänder och släcker lampan, textilkabeln som ansluter till lampfoten som döljs i metallröret och sedan leds ut under metallfoten eller ovanpå den transparenta glasfoten.

Alla lampor är numrerade och har en TECNOLUMEN/BAUHAUS-logotyp stämplad under lampfoten för verifikation.

Den klassiska Wagenfeldlampan kommer i flera olika versioner.
  • Art. nr: 742-201
  • Användning: Inomhus
  • Stilepok: Funkis (30- och 40-tal)
  • Tillverkas i: Tyskland
Förpackningens mått och vikt
Bredd 240 mm
Höjd 470 mm
Djup 240 mm
Vikt 2,62 kg

@byggfabriken - Inspirera & Inspireras

Byggfabriken på Instagram. Tagga med @byggfabriken så kan din bild synas här.