Kammarlås Sundborn

995,00 kr
Kammarlås med mässingshandtag. Kvadratiskt, vändbart låshus. Nyckel ingår.
I webblager
Se lagerstatus i butik
Förlagan till kammarlåset Sundborn sitter i en av dörrarna i Carl och Karin Larssons hem, Lilla Hyttnäs i Sundborn, Dalarna. Karin Larsson skapade sin egen stil som lånade influenser både av nationalromantiken och Arts and Crafts-rörelsens inredningsidéer. Då huset byggdes ut i flera omgångar i takt med att familjen Larsson växte skiljer dörrarna sig åt men är alla försedda med olika former av kammarlås. Ett kammarlås sitter i dörren mellan läsrummet och Carls arbetsrum. Arbetsrummet, som även har en gästsäng för övernattande gäster, har haft många prominenta nattgäster som Prins Eugen, Selma Lagerlöf och Anders Zorn. Särskilt betydelsefulla gäster fick även äran att skriva ett par rader på skåpet som en hälsning.
Kammarlåset är framtagen i ett samarbete mellan Byggfabriken och Carl Larsson-gården.
För att vända på låshuset lägger du kammarlåset så att det ligger plant, lossar muttern och lyfter försiktigt upp baksidans bottenplatta. Vänd den 180 grader så att skruven nu går igenom det tidigare tomma skruvhålet. Spänn åt muttern.
Låset har även en regel som gör det möjligt att låsa om sig på insidan.
Lilla Hyttnäs har kommit att få representera bilden av ett svenskt konstnärshem och har även präglat sättet vi ser på svensk inredningsstil. Vill du läsa mer om Karin Larsson och hennes visioner för familjens hem kan du läsa mer i bloggen.
Kammarlåset är ett inbyggt s.k. fällbomslås där regeln döljs av ett låshus. Dörren öppnas och stängs med hjälp av ett vred eller trycke. Ända fram till 1800-talets var kammarlåset det vanligaste sättet att hålla både innerdörrar och ytterdörrar låsta men de var vanliga långt in på 1900-talet.
På utsidan av dörren sätts vanligtvis en tunn nyckelskylt.
Producerad av och för Byggfabriken, säljs unikt hos Byggfabriken och Carl Larsson-gården.
  • Art. nr: 543-101
  • Material: Obehandlad mässing, Obehandlat stål
  • Användning: Inomhus, Våtrum
  • Stilepok: 1800-tal och tidigare, Sekelskifte (1900-tal)
  • Tillverkas i: Polen
Förpackningens mått och vikt
Bredd 180 mm
Höjd 115 mm
Djup 90 mm
Vikt 580 g

@byggfabriken - Inspirera & Inspireras

Byggfabriken på Instagram. Tagga med @byggfabriken så kan din bild synas här.