RENOVERINGSHJÄLPEN / BESLAG

Förnicklad mässing – den nya tidens material

Obehandlad mässing i mustig guldgul färg var helt dominerande som material i beslag innan sekelskiftet, sedan kom tekniken med att förnickla mässingen, och det förnicklade blev högsta mode under lång tid framåt. Även våra förnicklade beslag är alltså tillverkade i mässing, detta kan du se på äldre beslag som sitter på ställen där de används frekvent under lång tid då förnicklingen kan slitas ner och mässingen framträder undertill.

Silver – det nya guld

Genom att förnickla ett mässingsbeslag blir det motståndskraftigt mot oxidering och får en hårdare yta, väldigt lik silver med sin varma glans. Detta ansågs oerhört modernt i takt med att utsmyckning och imitationer av guld och ädla material började anses som gammaldags och opraktiskt framåt 1920-talet. I många hem ägnades många timmar åt att putsa upp mässingen för att hålla den blank och guldglänsande. Idag ser vi ofta oxideringen som en vacker patina. Den förnicklade mässingen håller sig däremot blank och silverfärgad utan putsning.

Skillnaden mellan förnicklad och förkromad

Många tycker att det kan vara svårt att skilja mellan krom och förnicklad mässing eftersom de båda har en blank silverfärg och inte sällan förekommer bland samma typ av produkter.

Men hur ser du skillnad då? Om du håller ett kromat och ett förnicklat beslag mot varandra så har det förnicklade en varmare färg medan det kromade beslaget har en kallare, blåaktig ton. Detta kan vara bra att ha med sig i bakhuvudet om du exempelvis planerar att sätta upp krokar och knoppar eller andra typer av beslag precis bredvid varandra.

 

Förnicklade mässingsbeslag Förnicklade mässingsbeslag

Förnickling

Grundämnet nickel har de goda egenskaperna att vara både hård och motståndskraftig mot oxidering vilket gör den till en perfekt kandidat för de beslag som tidigare tillverkades i obehandlad mässing. Men hur får man fast nickeln på mässingen? Jo, För att förnickla ett mässingsbeslag använder man sig av en elektrokemisk process där mässingen beläggs med ett tunt lager nickel i ett jonbad. Med hjälp av ström fastnar nickeln på beslaget och stannar där.

Illustration av del i förnicklingsprocessen Illustration av del i förnicklingsprocessen

Förnicklade beslag med tiden

Efter sisådär 100 år kan förnicklingen ha slitits ned på sina ställen på exempelvis ett förnicklat dörrhandtag där många händer har greppat. Då kan du se den underliggande mässingen titta fram. Möjligheten finns att upprepa förnicklingsprocessen och få ett helt nytt ytskikt på ditt gamla originalbeslag. Det kan kosta en slant och de företag som är villiga att göra det i liten skala är inte så många, men vilken känsla att kunna renovera originalet till nyskick! Det kan också vara fint att behålla beslaget som det är med den patina som kommer med att ha använts genom generationer.

 

Produkter av förnicklad mässing