Jordat vägguttag

295,00 kr
Jordat vägguttag med petskydd. Monteras utanpåliggande på väggen, kulo. 16A 250V. Bygger 50 mm från vägg.
Skickas nästa vardag
Se lagerstatus i butik
Bottenplatta
För montering på väggar med brandfarligt material ska bottenplatta köpas till. Produkten finns under rekommenderat tillbehör.

Historik och tidsperiod
De första installationerna under sent 1800-tal gjordes med utanpåliggande eldragning. Eltrådarna tvinnades kring isolatorer som skruvades fast på väggen och i taket. Strömbrytare och eluttag var därmed också utanpåliggande. I byggnader från äldre tider ligger elinstallationen ofta kvar som utanpåliggande även om eldragningen (förhoppningsvis) har blivit moderniserad sedan den ursprungligen installerades.
Det syntetiska materialet Bakelite® som Leo H Baekeland tog patent på 1908 visade sig passa utmärkt till elektriska apparater då det tål höga temperaturer och är formstabilt. Men framför allt är det isolerande mot elektrisk spänning.

En låg tillverkningskostnad gjorde snabbt bakelit till ett populärt material för användning i många detaljer i hemmen, t.ex strömbrytare och andra elektriska apparater. Bakelit var modernt, representerade den industriella utvecklingen och låg helt i linje med elektricitetens utbredning. Det gjorde att huvuddelen av de strömbrytare och vägguttag som monterades in under 1920-talet fram till 1960-talet var tillverkade av bakelit.
  • Art. nr: 711-121
  • Kulör: Svart
  • Användning: Inomhus
  • IP-klass: IP20
  • Stilepok: Sekelskifte (1900-tal), Art Deco (20- och 30-tal), Funkis (30- och 40-tal)
  • Diameter: 62 mm
  • Tillverkas i: Tyskland
Förpackningens mått och vikt
Bredd 95 mm
Höjd 70 mm
Djup 95 mm
Vikt 130 g

@byggfabriken - Inspirera & Inspireras

Byggfabriken på Instagram. Tagga med @byggfabriken så kan din bild synas här.