Strömbrytare Trapp Vred

1 220,00 kr
Källarströmbrytare. Utanpåliggande kapslad trappströmbrytare av bakelit. Godkänd för 10A.
Skickas nästa vardag
Se lagerstatus i butik
Trappströmbrytare är den variant som används som en "vanlig" enkel strömbrytare för att tända och släcka en ljuskälla. Vill du kunna tända och släcka från två platser som i början och slutet av en trappa eller ett genomgångsrum? Då är det också strömbrytare med trappfunktion som gäller.

Historik och tidsperiod
De första installationerna under sent 1800-tal gjordes med utanpåliggande eldragning. Eltrådarna tvinnades kring isolatorer som skruvades fast på väggen och i taket. Strömbrytare och eluttag var därmed också utanpåliggande. I byggnader från denna och äldre tider ligger elinstallationen ofta kvar som utanpåliggande även om eldragningen (förhoppningsvis) har blivit moderniserad sedan den ursprungligen installerades.
Det syntetiska materialet Bakelite® som Leo H Baekeland tog patent på 1908 visade sig passa utmärkt till elektriska apparater då det tål höga temperaturer och är formstabilt. Men framför allt är det isolerande mot elektrisk spänning.

En låg tillverkningskostnad gjorde snabbt bakelit till ett populärt material för användning i många detaljer i hemmen, t.ex strömbrytare och andra elektriska apparater. Bakelit var modernt, representerade den industriella utvecklingen och låg helt i linje med elektricitetens utbredning. Det gjorde att huvuddelen av de strömbrytare och vägguttag som monterades in under 1920-talet fram till 1960-talet var tillverkade av bakelit.
  • Art. nr: 710-412
  • Kulör: Svart
  • Material: Svart bakelit
  • Användning: Inomhus, Utomhus
  • IP-klass: IP44
  • Stilepok: Art Deco (20- och 30-tal), Funkis (30- och 40-tal), Senfunkis (50- och 60-tal)
  • Tillverkas i: Tyskland
Förpackningens mått och vikt
Bredd 95 mm
Höjd 85 mm
Djup 95 mm
Vikt 241 g

@byggfabriken - Inspirera & Inspireras

Byggfabriken på Instagram. Tagga med @byggfabriken så kan din bild synas här.